Muradi hjemme i Norge torsdag

Den afghanske tolken Faizullah Muradi reiser ikke fra Italia før torsdag ettermiddag. Det er UDI som betaler flybilletten hans.

Faizullah Muradi

Den afghanske tolken Faizullah Muradi fotografert i Lecce i Italia tirsdag. Mandag fikk han vite at saken hans skal behandles av norske myndigheter.

Foto: Vito Zizzi / NTB scanpix

Arild Humlen

Arild Humlen er Muradis advokat. Han tror Muradi først er på norsk jord i morgen.

Foto: Anders Brekke / NRK

Muradi skulle etter planen komme til Norge onsdag. I dag opplyser Muradis advokat Arild Humlen til NTB at den afghanske tolken flyr fra Roma til Norge torsdag ettermiddag fordi han må skaffe nye dokumenter i Italia.

Han lander etter planen litt før klokken fem torsdag ettermiddag på Gardermoen.

– Han er innkalt til et møte med italienske immigrasjonsmyndigheter, sier Humlen til NRK.

Muradi har ikke oppholdstillatelse i Italia.

Til NRK sier Muradi at han er sliten, men glad:

– Jeg vil takke alle støttespillerne mine i Norge. Nå ser jeg fram til å komme hjem til Mandal igjen. Jeg er veldig spent nå, sier Muradi på telefon fra Lecce i Italia.

UDI: Vi tar ansvaret

UDI vil ikke opplyse når Muradi kommer tilbake til Norge.

– Utlendingsdirektoratet tar ansvaret for å få Faizullah Muradi til Norge, og arbeider nå med å ordne det praktiske for at han skal komme hit så raskt som mulig, opplyser UDI til NRK.

Utlendingsnemnda (UNE) har besluttet at han likevel får være i landet mens asylsøknaden behandles.

Dermed er et formelt hinder for å hente den 22 år gamle afghanske tolken tilbake til Norge, ryddet av veien.

Frp: Ingen garantier

At 22-åringen får sin asylsøknad behandlet i Norge, er imidlertid ingen garanti for at han får opphold her i landet, understreker justisminister Anders Anundsen (Frp).

– Dette er den aller første saken i sitt slag hvor en afghansk tolk har blitt behandlet etter Dublin-regelverket. Muradi-saken har ført til at vi har endret praksis, og vi har nå en rutine for hvordan dette skal håndteres, sier Anundsen til NRK.

Han presiserer at Justisdepartementets instruks kun handler om behandlingen av asylsøknaden og ikke er en forhåndsinnvilgelse av en eventuell oppholdstillatelse.

– Asylantene vil fortsatt bli individuelt vurdert i forhold til det reelle beskyttelsesbehovet. Behandlingen av asylsøknader vil være det samme, sier justisministeren.

Tok selv beslutningen

Det var Anundsen selv som tok beslutningen om at UDI ikke skulle instrueres til å behandle Faizullah Muradis søknad i tråd med spesialordningen som er opprettet for afghanere som har jobbet for norske styrker i Afghanistan.

I stedet ble det bestemt at han skulle sendes tilbake til Italia, der han hadde oppholdt seg før han kom til Norge, i tråd med Dublin-forordningen om asylbehandling i førsteland.

Beslutningen ble tatt i slutten av mars. Dermed har regjeringen i drøyt to måneder visst at tolken, som også deltok i kamp sammen med de norske styrkene, skulle tvangssendes ut av landet.

Justisministeren vil ikke beklage

Justisministeren avviser at han har noe å beklage i Muradi-saken.

SISTE NYTT

Siste meldinger