Hopp til innhold

Multiconsult mener stortingsledelsen har tatt feil i flere år

– Hvis man har trodd at vi er de som skal styre og følge opp, har de tatt feil i flere år, sier Multiconsult-direktøren om Stortingets budsjettsprekk. – Rådgivere har også ansvar, svarer stortingspresidenten.

Stortingets byggesprekk var tema i Dagsnytt 18 fredag.

Torsdag gikk stortingsdirektør Ida Børresen av etter at en ny beregning slo fast at byggeprosjektet kommer til å koste 2,32 milliarder – 1,2 milliarder mer enn det opprinnelige budsjettet.

Stortinget har selv vært byggherre for prosjektet, mens Multiconsult har vært leid inn som rådgiver. Stortinget legger en stor del av skylden for budsjettsprekken på Multiconsult, og har stevnet rådgivningsselskapet for Oslo tingrett. Multiconsult mener på sin side at de ikke har skyld i kostnadsøkningen.

– Det er der misforståelsen ligger

Konsernsjef Christian Nørgaard Madsen i Multiconsult trekker linjene tilbake til høsten 2016, da kostnadene for byggeprosjektet økte med 700 millioner, fra 1,1 til 1,8 milliarder kroner.

– Da beskrev de oss som Stortingets totalansvarlige for prosjektering, bygging og rådgivning og jeg vet ikke hva. Jeg tror det er der hele misforståelsen og problemet ligger, sa Madsen da han gjestet Dagsnytt 18 fredag.

Christian Nørgaard Madsen

Konsernsjef Christian Nørgaard Madsen i Multiconsult.

Foto: Multiconsult

– Hvis man har trodd at vi er de som skal styre og følge opp, har de tatt feil i flere år. Det har vi forsøkt å fortelle dem. De har engasjert oss som prosjekterende, de har selv gjort sine valg. De velger entreprenør, fortsetter Madsen.

– Rådgivere har også ansvar

Stortingspresident Olemic Thommessen mener at når man leier inn en rådgiver, «så må man kunne forvente at rådgiveren leverer».

– Rådgivere har også ansvar, og vi har fått et grunnlag som har gitt en uendelighet av endringsmeldinger og som har opplagte mangler, sa Thommessen i Dagsnytt 18.

Selv om Thommessen sier avtalen med Multiconsult ble inngått av presidentskapet før ham, så er det viktige poenget at de leide inn selskapet for å gi et grunnlag for å kunne utlyse et anbud.

Overskridelse Stortingets byggeprosjekt,

Stortingspresident Olemic Thommessen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Det ble gjort, og så i ettertid kan vårt presidentskap også mene at det vil være riktig i framtiden å bruke Statsbygg, sa stortingspresidenten.

Svar på stevningen over påske

I Riksrevisjonens gransking av prosjektet, som kom i juni i fjor, ble det blant annet slått fast at en svikt i byggeplanlegginga bidro til overskridelsene. Stortingspresidenten var imidlertid uenig i flere punkter i granskinga og la ansvar på Multiconsult.

8. desember i fjor stevnet Stortinget Multiconsult for retten, etter det de mener er omfattende mislighold i forbindelse med byggeprosjektet.

Multiconsult har varslet at de skal komme med sitt svar på stevningen over påske.

AKTUELT NÅ