Hopp til innhold

Mulig søksmål mot Treholt-forfatter

Tidligere POT-etterforsker, Leif Karsten Hansen, vil søke juridisk hjelp for et mulig søksmål mot Treholt-forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen.

Video Intervju med Tofte og Hansen

VIDEO: Se intervju med Leif Karsten Hansen og Ørnulf Tofte.

– Hittil har jeg snakket løst med forskjellige jurister, som alle mener vi sitter med veldig sterke kort, for og ikke si at vi sitter med alle essene, sier den tidligere POT-etterforskeren Leif Karsten Hansen, til NRK.

Leif Karsten Hansen, sier at hans oppgave i den hemmelige overvåkningsgruppen for USA i Norge var å sikkerhetsklarere personer til gruppen.

Hansen beskyldes i boken «Forfalskningen - politiets løgn i Treholt-saken» for å ha fabrikkert bevis, og er èn av to etterforskere i Treholt-saken som blir navngitt i boka .

I tillegg ønsker også Hansen at Pressens Faglige Utvalg (PFU) skal vurdere deler av medias dekning av Treholt-saken.

– Deler av media har opptrådt som ukritiske idioter i denne saken, de har vært et direkte talerør for Treholts tilhengere, sier Hansen.

Leif Karsten Hansen

Leif Karsten Hansen mener PFU bør ta en titt på om deler av media har gått over streken i sin dekning av Treholt-saken.

Foto: NRK

– Et mareritt

Hansen innrømmer at 25 år med Treholt-saken har vært både psykisk og fysisk tøft. Ikke minst mener den pensjonerte politimannen at familien har blitt unødvendig hardt rammet.

– Det har gått utover helse og familieliv. For meg er dette en yrkesrisiko, men den påkjenningen saken har vært for min familie, er vanskeligere å godta, sier Hansen.

Både han og kona har slitt med helsemessige problemer på grunn av saken.

– Jeg har hatt søvnprøblemer. Når du ikke får sove blir du svært utilpass ellers også. Jeg hadde jobb i den amerikanske ambassaden, men konsentrasjonsvansker førte til at jeg valgte å slutte, sier Hansen.

– For kona sin del ble helsen dårligere etter at boken ble publisert. Siden da har hun gått med en kronisk sykdom i magen.

Tar gjerne en rettssak

Geir Selvik Malthe-Sørenssen foran Treholt-bilder

Forfatter av boka «Forfalskningen - politiets løgn i Treholt-saken», Geir Selvik Malthe-Sørenssen, ønsker en rettssak velkommen.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Forfatter av boken, Geir Selvik Malthe-Sørenssen, sier han ville sette pris på om de tidligere etterforskerne i Treholt-saken gikk til søksmål. Han mener det vil være bra å få belyst saken i retten.

– Da får vi prøve bevisene som er lagt fram i boken rettslig, og det vil være interessant, sier Malthe-Sørenssen til NRK.

Malthe-Sørenssen er ikke nådig i sin kritikk av Gjenopptakelseskommisjonen og leder Helen Sæter. Han mener kommisjonen blant annet har satt til side bevisene som kommer fram i boken.

– Jeg mener rettssikkerheten her har tapt mot prestisjehensynet for de hemmelige tjenestene, sier forfatteren.

– Ledd i en langvarig trakassering

Norgeshistoriens fremste spionjeger og tidligere politiinspektør i POT, Ørnulf Tofte, mener boka var et ledd i i den langvarige trakasseringen og stormrittet mot justismyndighetene fra Arne Treholts side.

– Jeg vet hva som foregikk, og var overbevist om at dette var tøv fordi jeg var så tett på mine underordnede Leif Karsten Hansen og Arne Gunnar Solemsjø, to av de beste politifolkene Norge har hatt, sier Tofte til NRK.

Han har bestemt seg for å ikke gå til søksmål mot forfatteren.

– Jeg kommer ikke til å forfølge dette, selv om jeg kanskje burde ha gjort det. Skulle jeg ha saksøkt alle som har anklaget meg for et eller annet, ville jeg ikke ha rukket annet enn å være i retten.

Artikkelen fortsetter under video

Video Intervju med Leif Karsten Hansen

VIDEO: Leif Karsten Hansen vurderer å gå til søksmål mot forfatteren av boka «Forfalskningen - politiets løgn i Treholt-saken».

– Klar for innspurten

Leif Karsten Hansen kan ikke si med sikkerhet når et eventuelt søksmål vil komme. Akkurat nå befinner han seg på ferie i Sveits.

– Det skjer uansett ikke i juni, men jeg er ikke villig til å gi meg i denne saken. Jeg er helt sikker på at vi ikke har gjort noe ulovlig, sier Hansen.

Han bekrefter at kona og familien støtter avgjørelsen om en eventuell rettssak.

– Når vi har orket dette i 25 år, så holder vi ut innspurten også. Selvsagt skal det, i samråd med jurister, diskuteres hvor stor belastningen vil være for en gammel mann, men vi har kapasitet til å kjempe.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ