Hopp til innhold

Moxnes: – Ikke overraskende at Oljefondet investerer i lyssky selskaper

Et gruveselskap i Kongo som det norske oljefondet har investert i, kobles til korrupsjon i dokumentlekkasjen Paradise Papers. Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror avsløringene bare er toppen av isfjellet.

Arbeidere ved Glencores kobbermine i DR Kongo

RÅVAREHANDEL: Arbeidere ved en av Glencores kobbergruver i Katanga-provinsen i Den demokratiske republikken Kongo i 2015. Glencore verdens største råvarehandelsselskap, med en markedsverdi på rundt 240 milliarder kroner, ifølge Wikipedia.

Foto: KENNY KATOMBE / Reuters

«Paradise Papers»

Dokumentlekkasjen Paradise Papers, som Aftenposten publiserte flere saker om søndag kveld, avslører detaljer om et tett samarbeid mellom gruveselskapet Glencore og den israelske forretningsmannen Dan Gertler.

Avisen omtaler blant annet at Glencore ga Gertles selskap i skatteparadiset De britiske jomfruøyene et lån på 282 millioner kroner på betingelse av at Gertler fikk landet forhandlingene om en sammenslåing mellom to gruveselskaper.

Transparency International Norge sier til avisa at samarbeidet burde få «alle varsellamper til å lyse hos Oljefondet».

Rødt-leder Moxnes synes opplysningene om at norske pensjonspenger har vært involvert i det han sier trolig er grov og omfattende korrupsjon, er interessante.

– Jeg er ikke overrasket, fordi Oljefondet et av verdens største fond. Fondet investerer i selskaper verden rundt, og vi har fått mange avsløringer tidligere, om våpenproduksjon, barnearbeid, og annen lyssky virksomhet.

Stortingsvalget 2017

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener Siv Jensen må svare på de nye beskyldningene mot Oljefondet.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Mener Jensen må svare

Gruveselskapet Glencore var den nest mest lønnsomme investeringen til det norske oljefondet i fjor, etter Shell. Oljefondet eier tre prosent av selskapet, en investering verdt 13 milliarder kroner.

Moxnes sier til NRK at han tror de siste avsløringene bare er toppen av isfjellet. Nå mener han finansminister Siv Jensen må redegjøre for hvilke vurderinger som er gjort i forbindelse med kjøpet av Glencore-aksjer.

– Jeg vil be om et svar fra finansminister Siv Jensen, på om regjeringen mener det er OK at våre pensjonspenger involveres i selskaper hvor det trolig er omfattende og grov korrupsjon, og hva regjeringen vil gjøre for å få klarhet i hva som har skjedd, og ikke minst om de vil trekke oljefondet ut av dette selskapet.

Appleby hacket ved flere lokalsjoner i «Paradise Papers»
Foto: Marius Lundgård / NRK

– Klassiske ingredienser

Presseansvarlig Marthe Skaar i oljefondet sier til Aftenposten at de er kjent med anklagene og har tatt dem opp med selskapet. Oljefondet har hatt flere møter med representanter i Glencore og bedt om en redegjørelse av hvordan de jobber med anti-korrupsjonsarbeid.

Guro Slettemark, leder i Transparency International Norge, mener saken har alle ingredienser i en klassisk korrupsjonssak.

Siv Jensen

Finansminister Siv Jensen sier hun ikke ønsker å kommentere enkeltsaker.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Selskaper i skatteparadiser, verdens mest korrupsjonsutsatte industri, og handlingen foregår i et av verdens mest korrupte land, sier Slettemark til avisa.

Den israelske forretningsmannen Dan Gertler ble nylig omtalt i Fredrik Græsviks bok om Kongo-saken.

Græsvik hevder de erfarne diplomatene Mona Juul og Tor Wennesland foreslo for Brende at man skulle ta kontakt med Gertler, som et ledd i forhandlingene for å få Joshua French til Norge.

NRK har vært i kontakt med finansminister Siv Jensen (Frp). Jensen opplyser til NRK at hun ikke ønsker å kommentere enkeltsaker.

Glade for avsløringer

Venstre-leder Trine Skei Grande sier på generelt grunnlag at hun er glad for at den siste runden med Paradise-avsløringer knytter 1.000 nordmenn til skatteparadiser.

– Det er nettopp denne typen avsløringer som stimulerer til en opprydding i folks økonomi, og sørger for at alt kommer i lovlige former, sier Grande.

Hun får støtte av KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Jeg synes det er veldig bra at denne typen lekkasjer kommer. Det er fordi det skaper en usikkerhet rundt alle som er aktører i skatteparadis. De kan aldri føle seg trygge på om denne informasjonen kommer ut, sier Hareide.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger