Hopp til innhold

Bandt fast Manshaus med imamens sjal: Frykter høyreekstreme skal angripe igjen

Irfan Mohammad Mushtaq i Al-Noor-moskeen tror mange menneskeliv kunne gått tapt om Philip Manshaus hadde angrepet én dag senere. Han er skuffet over oppfølgingen fra norske myndigheter etter angrepet.

Forstander Irfan Mushtaq utenfor al-Noor Islamic Centre i Bærum etter lørdagens angrep.

PREGET: Irfan Mohammad Mushtaq er tidligere forstander og styremedlem i Al-Noor-moskeen i Bærum. Han re redd for at høyreekstreme kan angripe muslimer igjen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Irfan Mohammad Mushtaq er tidligere forstander og nå styremedlem i Al-Noor-moskeen, som ble angrepet av Philip Manshaus 10. august i fjor.

Han forteller at han var hjemme da han ble oppringt av en håndverker som jobbet i moskeen som sa at det pågikk skyting.

– Det går noen sekunder, og jeg tenker han tuller. Men vi hadde Christchurch-hendelsen i bakhodet, og tenker det verste, sier Mushtaq.

I retten mandag fortalte en tydelig preget Mushtaq at han fryktet at det skulle være flere gjerningsmenn.

– Jeg kastet meg inn i bilen og kjørte til moskeen i en ulovlig høy hastighet.

Da han kom frem, møtte han en av moskégjengene, som hadde kontakt med politiet på telefon.

Rettsak mot terror- og drapstiltalte Philip Manshaus

Philip Manshaus i Asker og Bærum tingrett mandag.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Mushtaq overtok telefonen, samtidig som han forsøkte å skaffe seg et bedre bilde av situasjonen. Etter hvert fant han Muhammad Rafiq (66), som satt oppå Manshaus, med mye blod på klærne.

– Jeg så en gammel mann, som så sliten og hjelpeløs ut. Heldigvis har det vist seg i ettertid at han ikke var hjelpeløs i det hele tatt. Jeg løper rundt, tar av meg på beina, og inn i bønnerommet. I mellomtiden har Rafiq beveget seg rundt ham, og har hånda rundt halsen hans, sier Mushtaq.

– Har låst seg fast

Mushtaq satte seg også oppå terroristen, før han bandt ham fast med imamens sjal. Samtidig hadde han politiet på tråden.

– Når jeg ser blålysene tenker jeg at politiet har kommet, og ber ham holde ut alene. Jeg løper ut og ber politiet komme og ta over.

Mushtaq sier han kun fikk fire timer med krisepsykolog etter hendelsen. Tiden etter angrepet har vært tung. I januar «knakk det totalt», fortalte han i retten.

– Det er noen bilder som har låst seg fast, av bildet med blodsøl og tomhylser. Jeg husker godt lukta, og hodet til terroristen. Han sitter med dress og fin sleik her nå, men det jeg så var et bilde av en ond gutt som hadde onde handlinger han ville gjennomføre. Det har påvirket min hverdag, sier Mushtaq.

Han forteller at han også har reflektert mye over at Manshaus har forklart at han egentlig skulle angripe på søndagen, på den første dagen av Eid-feiringen. Normalt sett ville det da ha vært 500–600 personer i moskeen, sier Mushtaq.

– Hva tenker du om at Manshaus beklager at han ikke fikk rammet flere? spurte bistandsadvokat John Christian Elden.

– Det treffer. Jeg skal ikke legge skjul på det. Jeg klarer ikke å si så mye mer om det. Når man er far med tre barn, og tenker på deres framtid, blir man selvfølgelig skremt, svarte Mushtaq.

Bilder fra innsiden av terrorrammet moské.

Al-Noor-moskeen bar tydelig preg av angrepet og slåsskampen 10. august i fjor. Et politivitne fortalte mandag at ansiktet til Manshaus var dekket av blod da han kom til stedet.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Fikk ikke dekket nytt bønneteppe

Mushtaq forteller at oppmøtet i moskeen er sterkt redusert som følge av moskéangrepet, fordi mange er redde.

– Hverdagen er ikke normal igjen. Jeg har selv barn som ikke tør å gå i moskeen. Det er også mange voksne som er redde for at hendelsen skal få store konsekvenser, og det kan skje når som helst, sier Mushtaq.

De økonomiske konsekvensene for moskeen har vært store. Færre besøkende betyr også færre gaver, noe som tidligere har vært en viktig inntektskilde.

– Det har heller ikke vært noe hjelp å få fra staten eller myndighetene, eller andre. Vi har bare fått hjelp fra tyrkiske myndigheter til å bytte ut bønneteppene, noe som er viktig. Forsikringen nektet, forklarte Mushtaq i retten.

Til NRK sier Mushtaq at han mener norske myndigheter burde gjort mer for å motvirke islamofobi og muslimhat.

– Jeg lurer på hva myndighetene skal gjøre for hjelpe. Foreløpig har det ikke vært noe, snarere tvert imot. Det har vært økende støtte til grupper som Human Rights Service, sier Mushtaq.

I retten mandag sa han også at han er redd for at rettssaken skal bidra til at Manshaus' meningsfeller skal føle seg kallet til å gjennomføre et nytt angrep.

– Denne hendelsen har vært med på å skape en frykt. Denne frykten er også knyttet til at fordi han mislyktes med denne handlingen, er kanskje sannsynligheten større for at noen vil tenke at det er flaut for høyreekstreme at de ikke klarte å gjennomføre, og at de vil prøve å rette opp i det.

– Kom for å drepe

Det var Mohammad Iqbal og Muhammad Rafiq (66) som overmannet Philip Manshaus da han tok seg inn i Al-Noor-moskeen i Bærum i august i fjor, bevæpnet med en jaktrifle og en hagle.

Manshaus dro til moskeen for å «drepe så mange muslimer som mulig» etter å ha skutt og drept stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) hjemme i familiens hus.

22-åringen filmet hele angrepet med et GoPro-kamera. Videoen, som ble vist i retten i forrige uke, viser hvordan Manshaus skjøt mot og knuste en glassdør i sideinngangen til moskeen.

Iqbal, som vitnet mandag, sa at han hørte skuddene utenfor da Manshaus forsøkte å ta seg inn, og dermed forsto at moskeen var under angrep.

Manshaus ble raskt møtt av Rafiq og Iqbal, og havnet i et basketak på gulvet med Rafiq, der to hagleskudd ble avfyrt.

– Han skjøt mot meg. Kulene gikk like ved meg på den ene og den andre siden. Det var bare jeg som sto der, og han ønsket å skyte meg. Han kom for å drepe, forklarte Iqbal mandag.

Han sier han sto to meter unna da skuddene gikk av.

– Buksa jeg hadde på meg flagret da skuddet gikk forbi

Kulehull i al-Noor-moskeen i Bærum

Kulehull i veggen i Al-Noor-moskeen. Den tredje personen som var i moskeen forklarte at Manshaus var «bevæpnet fra topp til tå».

Foto: Tore Linvollen / NRK

Redd for å gå ut

Iqbal fikk tak i det ene våpenet, og slo Manshaus to ganger i hodet med kolben til geværet Manshaus hadde mistet på bakken.

– Jeg hadde gitt ham to slag, og på det tredje så tenkte jeg at hvis han skader hodet, så kom politiet til å spørre oss om det. Han kunne dødd også, sier Iqbal.

En av de første politibetjentene som kom til moskeen, fortalte mandag at ansiktet til Manshaus var dekket av blod da politiet kom til stedet.

77-åringen sliter med blodtrykksfall, og måtte på et tidspunkt forlate moskeen fordi beina begynte å skjelve. Manshaus ble da holdt fast av Rafiq, og etter hvert bundet på beina av en tredje person, ifølge Iqbal.

Iqbal sier han fortsatt er redd, og at angrepet har påvirket helsen hans. Han bruker nå krykker fordi beina har blitt svakere.

– Jeg ble redd for å gå ut, og jeg gikk ikke ut på tre uker. Jeg blir redd når jeg ser ut vinduet på badet, eller biler utenfor kjøkkenvinduet. Jeg har også sagt at vi må selge boligen, fordi den er rett ved veien. Jeg har angst, og er fremdeles engstelig når det stopper biler på veien, sier han.

Unni Fries og Philip Manshaus

Philip Manshaus med sin forsvarer, Unni Fries.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Ser på alle med tvil

Iqbal sier han fortsatt får «flashbacks» og sliter med å sove hver kveld. Han forteller også at han sjelden går ut og er redd for å være på offentlige steder.

– Hvis jeg hører en lyd, våkner jeg opp. Jeg tenker at det skal komme noen med våpen. Jeg blir veldig engstelig, særlig om jeg ikke vet hvem det er. Jeg har bodd på samme sted i 49 år, og jeg har ikke hatt denne frykten tidligere, sier han.

Iqbal reiste til Pakistan i seks måneder etter angrepet.

– Jeg var redd. Jeg flyktet. Jeg sa til barna mine at de måtte sende meg dit. Nå klarer jeg ikke å komme meg ut. Jeg ser på alle med tvil, og tenker at noen kommer til å utsette meg for noe, sier han.

Iqbals sønn forteller at han følger faren overalt fordi han føler seg utrygg.

– Han er ikke den personen han var. Han har blitt veldig stillesittende, ler ikke så mye og blir fort sint. Da han gikk ut i begynnelsen, fortalte han at alle liknet på tiltalte, sier han.

Sønnen hadde også med seg pose med jakke da han kom til retten i dag. Jakka har hull i seg, og sønnen forklarer at det er kulehull, ettersom jakka hang i gangen der Manshaus skjøt seg inn.

Aktor Johan Øverberg

Aktor Johan Øverberg.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Tenkte det var mitt siste sekund i live

Den tredje personen som var i moskeen, en mann i 30-åra, forteller at Manshaus var bevæpnet «fra topp til tå» og siktet på dem.

Han sier han trodde både Rafiq og Iqbal hadde blitt truffet da han hørte skuddene.

– Jeg så dem ikke, men jeg hørte lyden. Jeg tenkte at han hadde skutt Rafiq og Iqbal. Jeg tenkte at det var min tur, og at han skulle sende en kule mot meg. Jeg tenkte at det var mitt siste sekund i live. Jeg tenkte på kona mi, og barna mine, og hva som skulle skje med dem. Så åpnet jeg døren, og gikk ut, sier han.

Han gikk ut for å ringe politiet, og prøvde samtidig å stanse biler på veien utenfor, uten hell.

Ble hedret

Muhammad Rafiq vitnet i retten fredag. Han fortalte hvordan han resolutt angrep Manshaus da han kom inn i moskeens bønnerom med to våpen. Etter å ha overmannet Manshaus, lå Rafiq og sloss med terroristen på gulvet i over 20 minutter, før politiet kom.

Rafiq sier at han var redd for å dø, og at Manshaus blant stakk en finger i øyet hans, slo, sparket og spyttet på ham.

– Jeg tenkte om han bare slapp unna én gang, så var det min død, sa Rafiq fredag.

Manshaus var sterkt forslått i det første fengslingsmøtet. Rafiq og Iqbal ble hedret på politihuset i Sandvika og takket for sin livreddende innsats.

Manshaus er tiltalt for drap og terrorhandling. Han har erkjent de faktiske forholdene, men nekter straffskyld fordi han påberoper seg nødrett.

Aktor Johan Øverberg har tatt forbehold om at det legges ned påstand om forvaring.

AKTUELT NÅ