Hopp til innhold

Møtet mellom SSB-sjefen og finansministeren avlyst

SSB-sjef Christine Meyer ønsket å ha med seg en advokat i møtet med finansministeren. Det ønsket ikke Siv Jensen. Dermed ble det ikke noe møte. – Jeg har verken levert inn noen oppsigelse eller fått noe oppsigelsesvarsel, sier Meyer. Finansdepartementet avviser at det skulle være et oppsigelsesmøte.

SSb-sjef Christine Meyer

IKKE AVGJORT: – Jeg har lest i mediene at jeg i dag skulle trekke meg. Jeg har ikke levert noen oppsigelse eller mottatt noe varsel om oppsigelse, sa SSB-sjef Christine Meyer.

– Jeg har i dag valgt å ikke ta imot invitasjonen om å ha et møte med finansministeren, sier Meyer.

Fredag skulle finansminister Siv Jensen (Frp) og SSB-sjef Christine Meyer møtes for tredje gang til samtaler om uroen i forbindelse med omorganiseringen i SSB. Møtet startet klokken 9.

En liten time senere møtte Meyer pressen utenfor Finansdepartementet.

– I de to møtene jeg har vært med finansministeren har jeg gått alene, mens Siv Jensen har hatt flere rådgivere med. Jeg ønsket derfor å ha med meg en rådgiver i det tredje møtet i dag, men det ønsket ikke finansministeren, utdypet Meyer.

– Jeg har lest i mediene at jeg i dag skulle trekke meg. Jeg har ikke levert noen oppsigelse eller mottatt noe varsel om oppsigelse, så jeg følte i dag et behov for å ha med meg en rådgiver i møtet. Det ønsket ikke finansministeren. Derfor ble det ikke noe møte.

SSb-sjef Christine Meyer og Dag Steinfeld

Christine Meyer er fremdeles direktør for SSB. Ifølge advokat Dag Steinfeld hadde Meyer krav på å ha med seg en advokat i møtet dersom det dreide seg om oppsigelse.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Ifølge Meyer venter de nå på en pressemelding fra Finansdepartementet.

– Nå trenger jeg å få ro, og konsentrere meg om allmøtet med mine ansatte i SSB, sier Meyer.

Advokat: – Finansministeren må også følge loven

NRK erfarer at årsaken til at Meyer trolig må gå av skal være manglende tillit fra Finansdepartementet. Ledelsen i Finansdepartementet skal være kritisk til at Meyer satte i gang en større omorganisering før statistikklovutvalget legger fram sine konklusjoner.

Advokat Dag Steinfeld, som kom ut sammen med SSB-direktøren, sa til pressen at det er et lovverk som må følges, dersom møtet skulle dreie seg om en oppsigelse.

– Den må alle følge, også finansministeren, dersom dette møtet skulle dreie seg om oppsigelse. Hvis man vurderes som oppsagt skal må få et skriftlig varsel. Hvis man blir invitert til et oppsigelsesmøte for å forsvare seg, har man rett til advokat, sa Steinfeld.

På spørsmål fra pressekorpset om Meyer fortsatt er direktør i SSB svarte Steinfeld:

– I aller høyeste grad.

Pressen utenfor Finansdepartementet

Det var et stort pressekorps som ventet på SSB-sjefen Christine Meyer utenfor Finansdepartementet.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Finansdepartementet avviser at det var oppsigelsesmøte

Ifølge Finansdepartementet var det planlagte møtet mellom finansministeren og Christine Meyer «en del av dialogen mellom etat og departement». De avviser at det var et oppsigelsesmøte.

I en epost til NRK skriver departementet:

«Meyer står fritt til å ha med seg rådgivere fra SSB inn i et møte med finansministeren. Meyer ønsket derimot å ha med seg en ekstern advokat. Temaet for møtet gjorde at dette ikke var naturlig.»

Kort tid etter seansen la Finansdepartementet ut følgende melding på sine nettsider:

«Meyer ønsket å ha med seg sin advokat inn i møtet med finansministeren. Det er ikke vanlig å ha med advokat i møte mellom finansministeren og etatsledere, og det ble derfor avholdt møte med Finansdepartementets embetsverk. Der ble det klart at Meyer ikke ønsket å møte finansministeren uten advokat. Følgelig ble det ikke avholdt noe møte mellom finansministeren og Meyer fredag morgen.

Tilbakemeldingene finansministeren hadde planlagt å gi i møtet, vil bli meddelt Meyer skriftlig.

Finansministeren er først og fremst opptatt av å skape ro rundt situasjonen, ikke minst av hensyn til SSBs mange ansatte, og å sikre at SSB kan utføre sitt samfunnsoppdrag».

Christine Meyer

SSB-sjefen avvviser politiske motiver

Meyer har to ganger de siste dagene vært i møter med Jensen på grunn av stor uro knyttet til en planlagt omorganisering i Statistisk sentralbyrå.

Den omfattende omorganiseringsprosessen innebærer blant annet at 25 forskere skal flyttes fra forskningsavdelingen til statistikkavdelingen. Det har skapt uro ettersom seniorforsker Erling Holmøy, som står bak det mye omtalte innvandrerregnskapet, ikke får fortsette i forskningsavdelingen.

Meyer har tidligere omtalt innvandrerregnskapene som «et sårt punkt» og er blitt beskyldt for å ha politiske motiver for omorganiseringen. Dette har hun kontant avvist.

Både ledelsen i Finansdepartementet og styret i SSB skal ha advart Meyer mot å gå for fort fram i den omfattende omstillingsprosessen.

Professor Kjetil Storesletten, som satt i utvalget som foreslo omorganiseringen i SSB, mener det både er synd og urettferdig om SSB-sjefen går av.

AKTUELT NÅ