NRK Meny
Normal

Møter ikke opp til sykehustimer

Hver dag uteblir hundrevis av nordmenn fra sykehustimene sine. De gir heller ikke beskjed. Dette skaper lengre kø for de andre pasientene.

Palliativ enhet på Drammen sykehus

TOMME STOLER: I Helse Vest alene er det 84.000 pasienter som ikke møter opp til timen sin, og som ikke sier fra på forhånd. Nå tar helseforetaket grep – for å forbedre seg selv.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

Cathrine Lofthus

– Vi kunne utnyttet ressursene våre bedre dersom folk møtte opp til timene sine, sier OUS-direktør Cathrine Lofthus.

Foto: Oslo universitetssykehus
Bent Høie

Helseminister Bent Høie (H) forstår at pasienter blir frustrerte dersom de opplever at det er vanskelig å komme gjennom på telefon til sykehuset.

Foto: Anders Fehn / NRK

Bare ved Oslo universitetssykehus har over 30.000 pasienter uteblitt i år, uten å gi beskjed. Dette tilsvarer alle som fikk time ved en poliklinikk.

– Vi har lange ventelister på mange av våre poliklinikker. Når da et stort antall pasienter ikke møter opp, får ikke vi brukt ressursene optimalt. Andre pasienter som står i kø som kunne fått timene, og vi kunne utnyttet ressursene våre bedre, sier assisterende direktør ved OUS Cathrine Lofthus.

84.000 vestlendinger dropper timen

Ved sykehusene i Helse Vest er det hver måned 7000 pasienter som ikke møter opp. Det utgjør 84.000 pasienter hvert år.

Derfor har Helse Vest startet et omfattende prosjekt, som også omfatter de pasientene som vil endre timen de har fått. Til sammen utgjør dette 25 prosent av alle timene.

– Når vi må replanlegge 25 prosent av timene, har det stor betydning for om vi klarer å redusere ventetidene, sier Hilde Christiansen, personaldirektør i Helse Vest.

I prosjektet ser sykehuset på hva de selv kan gjøre for å få flere til å møte opp til time. Blant annet skal brevene fra sykehuset bli lettere å forstå, og pasientene skal få en påminnelse på sms tre dager før timen.

Mener sykehusene må ta noe av skylden

– Vi synes det skjer altfor ofte. På en vanlig dag har vi 80–100 avtaler. Av disse er det 5–6 som ikke møter. Med våre lange ventetider får det konsekvenser, sier seksjonsleder Joar Austad ved hud-poliklinikken på Rikshospitalet.

Men også han innrømmer at det kan være vanskelig for pasientene å gi klinikken beskjed per telefon. Nå har også Rikshospitalet begynt å sende ut sms for å minne pasienten om timen.

Helseminister Bent Høie (H) tror mange pasienter opplever at det er vanskelig å komme gjennom til riktig sted på sykehuset for å avbestille timen sin.

– Da forstår jeg også at man kan bli frustrert. Helsevesenet må gjøre det enkelt for oss pasienter å si fra og få en ny time innen rimelig tid, sier Høie.

Mulig å straffe pasientene

Han innrømmer glatt at helsevesenet er bakpå når det gjelder kommunikasjon med pasientene.

– De er bakpå både med å bruke sms, med å la pasientene lett komme i kontakt med sykehuset og med å ha oversikt over ledige timer, sier Høie.

– Er det mulig for sykehusene å straffe dem som ikke møter opp?

– Ja, det er mulig å gjøre som hos tannlegen, at man likevel må betale for timen om man ikke møter. Men først må helsevesenet få bedre ordninger for å minne om timen og gjøre det lettere å få kontakt med helsevesenet, mener Høie.

Han sier at det også er utfordringer motsatt vei, med at helsevesenet «ikke møter opp».

– Det gjelder såkalte strykninger. Helsevesenet utsetter operasjoner – også ting som haster, sier Høie.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger