Mosse Jørgensen er død

Den første kvinnelige nyhetsoppleseren i Dagsnytt, pedagogen Margit Jørgensen ble 88 år gammel.

Mosse Jørgensen

Mosse Jørgensen.

Foto: NRK

Hun leste Dagsnytt-meldingene på NRK Radio i 1957. Hun startet Forsøksgymnaset i 1967.

I mer enn 30 år var Jørgensen blant de mest innflytelsesrike reformpedagoger i norsk skoledebatt og i praktiske skoleforsøk.

Familien motsatte seg utdannelse

Hun hadde lyst til å ta gymnaset, men Jørgensens familie motsatte seg det. Med ettårig handelsskole kunne hun raskere skaffe familien inntekter, mente faren.

Etter handelsskolen i 1937 arbeidet hun som kontordame i åtte år.

Det var etter at hun giftet seg i 1943, at mannen arkitekt Kurt Jørgensen, oppmuntret henne til å ta videre utdannelse. Hun begynte på latinlinjen på Haagaas artiumskurs, og tok eksamen artium sommeren 1945.

Forsøksgym, demokrati i skole

Høsten 1966 fikk Jørgensen høre fra noen elever på Nordstrand at det fantes planer om å starte et annerledes gymnas i Oslo, et gymnas de mente kunne passe for henne. Hun ble invitert til forberedende møter.

Forsøksgymnaset var en skole med en annen grunnmodell en den vanlige videregående skolen. Det var et gjennomført skoledemokrati, fritt fremmøte og fagkrets med store valgmuligheter. Allmøtet var besluttende organ.

Skolen hadde ikke eksamensrett, så elevene måtte gå opp som privatister. Forsøksgymnaset i Oslo var en del av det offentlige skoletilbudet og tilsvarte «frie skoler» i Europa og «alternative schools» i USA.Forsøksgym ble nedlagt i 2004.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger