NRK Meny
Normal

Morgenrushet avtar: Fredag er fridag

I dag møter du mindre trafikk på vei til jobb enn det du gjorde i går, såfremt du faktisk skal på jobb – eller skole i dag. For fredag er fridag for mange, noe morgenrushet gjenspeiler.

Morgenrush på motorveien

TAR FRI FREDAG: Mange styrer mer av sin tid, og det fører til at flere tar fredagsfri, ifølge Arbeidsforskningsinstituttet.

Foto: Tor Richardsen / Scanpix

Har du fri i dag? Det er du ikke alene om. Halvtomme kontorlandskap og kortere kø i kantinen er ikke uvanlig på mange arbeidsplasser på fredager.

Ferske trafikktellinger viser at stadig flere nordmenn tar tidlig helg eller ikke reiser til og fra jobb på fredager.

NRK har hentet inn tall fra NSB og kollektivselskapene Ruter, Skyss og ATB, som viser at det er opptil 10 prosent mindre trafikk mellom klokken syv og ni fredag morgen.

Tar varebestilling og lager timelister på toget

Jasmin Nathalie Baltzersen (23) er klar for nok en tidlig helg og sitter på toget fra Oslo til Skien sent torsdag kveld. Baltzersen jobber som assisterende daglig leder på en restaurant i Oslo og har fri annenhver fredag.

Jasmin Nathalie Baltzersen

JOBBER FRA TOGET: Jasmin Nathalie Baltzersen sitter på toget fra Oslo til Skien torsdag kveld, men det holder henne ikke fra å bestille varer og gjøre andre arbeidsoppgaver.

Foto: Privat

– Jeg har fem vanlige arbeidsdager den ene uken og tre til fire lange arbeidsdager den andre uken. Derfor avspaserer jeg på fredagene annenhver uke. Det er deilig å ha en ren fridag to fredager i måneden. Da får jeg tid til miniferier og mange jeg ellers ikke har tid til, sier Baltzersen til NRK.

Baltzersen bruker ofte langhelgene til å besøke moren sin i Skien, faren sin i Moss eller på utenlandsferier. 23-åringen forteller at hun også gjør unna administrative oppgaver som å bestiller varer, lage timelister og svare e-poster på fridagene - fra der hun befinner seg.

– I kveld må jeg for eksempel bestille varer, og det får jeg heldigvis gjort på toget gjennom applikasjoner leverandørene har utviklet, sier Baltzersen.

– Mange styrer mer av sin arbeidstid

Baltzersen er langt fra alene om å ta tidlig helg. Arild Steen, instituttdirektør ved Arbeidsforskningsinstituttet, peker på to hovedårsaker til at fredag har blitt fridag for mange:

Arild Steen

Arild Steen i Arbeidsforskningsinstituttet peker på at stadig flere styrer sin egen arbeidshverdag som en årsak til at mange tar fredagsfri.

Foto: AFI

– For det første er det mange som jobber deltid, og mange av dem foretrekker å ha fri på fredag.

– Og så er det mange som går over fra klokkestyrt arbeidstid til oppgavestyrt arbeidstid, og de kan styre mer av sin tid, sin utnyttelse av dagen, eller av uka, og da er det mange som foretrekker å ta fri på fredag. Men det betyr jo ikke at de jobber mindre samlet sett, sier Steen.

Færre bompasseringer

Det er også færre bompasseringer i hovedstadsområdet fredag morgen, viser statistikk fra Fjellinjen.

Akkurat nå er det færre mennesker på T-banen i hovedstaden enn i går på samme tid. For kollektivtrafikken i Oslo om morgenen er nesten ti prosent mindre på fredager i forhold til de andre hverdagene.

Oslo-tallene er ikke unike. På bussene i Sør-Trøndelag er passasjernedgangen på mellom 5 og 10 prosent fredag morgen – omtrent det samme gjelder for bybanen og bussene i Bergen.

Togtrafikken er også mindre nå i morgentimene fredag. På regiontogene inn til hovedstaden er det cirka fem prosent færre folk i dag. Kjører du til jobb, finner du trolig lettere parkering nå: antall bomringpasseringer i Oslo og Bærum er lavere fredag morgen enn ellers.

Oslo S, pendlere

NSB meldte tidligere i år at morgentogene inn til hovedstaden på fredag har mistet mer enn hver fjerde passasjer sammenlignet med de andre ukedagene.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger