Morens forsvarer: – Har gjort alt hun kunne for å redde datteren

OPPDATERT MED PFU-FELLELSE

Moren til 13-åringen hevder datteren kollapset helt plutselig på nyttårsaften og at hun forsøkte å gjenopplive datteren uten hell. – Hun oppfatter siktelsen som absurd, sier morens nye forsvarer.

13-åring funnet død i Valdres

BODDE HER: Da ambulansepersonell kom frem, var 13-åringen død. Moren hevder hun døde helt plutselig. Familien bodde da på hytta på Beitostølen i Valdres.

Foto: Arne Sørenes / NRK

OPPDATERT 21. april 2017

«Pressens Faglige Utvalg (PFU), som er klageorgan for norske medier, mener NRK brøt god presseskikk i forbindelse med et innslag om en 13 år gammel jente som døde av avmagring nyttårsaften 2015. Jentas mor var på dette tidspunktet siktet for grov omsorgssvikt. I innslaget ble det sagt at jenta hadde blitt mobbet, og mobbingen ble koblet til dødsfallet.

Etter utvalgets mening var det akseptabelt av NRK å omtale mobbepåstandene og mors forsøk på å få hjelp. Men PFU reagerer på måten påstandene ble omtalt på. Utvalget mener NRK ikke tok de nødvendige språklige forbehold, og videreformidlet påstander om mobbing som fakta. NRK brukte også formuleringer som i for stor grad knyttet mobbing til spiseforstyrrelsen.

Slik utvalget ser det, identifiserte ikke NRK påståtte mobbere for et større publikum, men på et tidlig tidspunkt navnga redaksjonen aktuelle skoler og klassetrinn. Dette bidro til at barn kunne oppleve at det ble pekt på dem, og derigjennom også oppleve seg utpekt som skyldige i at en jevnaldrende utviklet alvorlig sykdom og senere døde.

NRK har brutt god presseskikk på punkt 4.8 i Vær Varsom-plakaten, om å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barn.»

Pressens Faglige Utvalg: Liv Ekeberg, Alexander Øystå, Kirsti Husby, Martin Riber Sparre, Nina Fjeldheim, Sylo Taraku, Reidun Førde

Samme dag som hun døde, skal 13-åringen hatt kontakt med besteforeldrene.

Advokat Aasmund O. Sandland
Foto: Aina Rødal / NRK

– Jeg har sett sms-ene på besteforeldrenes mobiler. De hadde kontakt med 13-åringen på nyttårsdagen og dagen før. De diskuterte middagen og løsningen på julenøttene på NRK. Ting enhver familie samtaler rundt, sier morens nye forsvarer, Aasmund Olav Sandland til NRK.

Det siste mor og datter holdt på med var å diskutere og glede seg til andebrystet de skulle ha til nyttårsaftenmiddagen.

Moren er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge. Sandland sier til NRK at siktelsen for moren fremstår som helt «absurd».

– Døde plutselig

– Siktelsen fremstår som helt ufattelig for henne. Hun har gjort alt hun kan for å redde datteren. Det har kommet mange henvendelser fra andre om hvordan hun har gjort alt for å få datteren frisk, sier Sandland.

Ifølge forsvareren kom datterens død svært plutselig.

– Dette kom helt brått på mor. Jeg legger til grunn ut fra informasjon jeg sitter på at hun ringer umiddelbart til nødsentralen når datteren kollapser. Det ble forsøkt gjenoppliving, men detaljer om dette må jeg komme tilbake til.

Kvinnens forsvarer vil ikke kommentere i hvilken grad moren skjønte hvor syk datteren var i forkant av dødsfallet 31. desember. Datteren led av alvorlige spiseforstyrrelser.

– Jeg tror ikke det har vært noen forverring av helsetilstanden i det siste. Forholdene var tilsynelatende som de skulle være. Men på generelt grunnlag vet man jo at spisevegring kan medføre plutselig død.

– Fikk spiseforstyrrelser av mobbingen

Forsvareren bekrefter at 13-åringen ble mobbet. Mobbingen hadde foregått over fire år, og blusset opp igjen da hun startet på Mølladammen ungdomsskole i høst.

– At hun hadde spisevegring er på det rene. Den var åpenbart utløst av en kvalifisert form for mobbing som hadde pågått over fire år.

Etter høstferien ville ikke datteren tilbake igjen på skolen.

– Moren er ute av seg. Hun har gjort det hun kunne for å få hjelp fra det offentlige støtteapparatet og henvendt seg en rekke ganger til skolen om mobbingen.

Forsvareren mener det ikke er forsvarlig å avhøre moren enda. Hun har vært ivaretatt av helsevesenet siden nyttårsaften.

– Jeg vil råde henne til å stille til avhør så raskt hennes medisinske tilstand tilsier det. Og slik situasjonen er det tidspunktet ikke kommet.

Barnevernet involvert

Moren og datteren har tidligere vært i kontakt med barnevernet.

I høst avsluttet barnevernet i Bærum kommune, der familien tidligere bodde, en tilsynssak. Saken ble henlagt i august. Bærum kommune vil ikke si hvorfor, men sier til NRK at saker henlegges fordi det ikke er grunnlag for tiltak eller fordi familien ikke ønsker tiltak.

Barnevernet i Bærum sendte så en bekymringsmelding til barnevernet i Valdres, der familiens nye bosted var.

Der konkluderte barnevernet med at saken ikke hastet og familien ble derfor ikke kontaktet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger