Hopp til innhold

Moren hevder Cappelen sa: – Eirik beskytter meg

OSLO TINGRETT (NRK): Da moren oppdaget Gjermund Cappelens hasjvirksomhet, skal han ha svart at politimannen Eirik Jensen beskyttet ham.

Eirik Jensen og Gjermund Cappelen ser på hverandre på første dag i retten

VENNER OG FIENDER: Eirik Jensen (lengst bort) var en god venn for Gjermund Cappelen (nærmest) forteller moren i retten. Nå er Cappelen et viktig vitne mot korrupsjonstiltalte Jensen. Bildet er tatt den første dagen i retten. De tiltalte ønsker ikke at det blir tatt nye bilder.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Klokken er 9, og sal 250 i Oslo tingrett fylles opp. Hasjsmugler Gjermund Cappelen gir sin mor en klem før hun inntar vitneboksen. Nær familie har ingen forklaringsplikt i straffesaker, men hun har sagt seg villig til å fortelle sin versjon.

Moren, som er i slutten av 70-årene, er innkalt av Spesialenheten.

Hun sier hun har vært klar over sønnens hasj- og heroinbruk. Politimannen Eirik Jensen har hun aldri sett før i dag. Men hun har hørt om ham. For slik skal Gjermund Cappelen ha forklart seg da hun konfronterte sønnen med hasjomsetningen:

– Han sa at han ikke drev med selve hasjen, men ordnet med penger. Han sa også at jeg ikke trengte å være engstelig for at han ble tatt, fordi «Eirik beskytter meg», sier moren i retten.

– Beskyttet

Det er dag 54 i rettssaken mot Gjermund Cappelen og Erik Jensen. Cappelen har erkjent omfattende hasjsmugling. Politimannen Eirik Jensen sier han er uskyldig i anklagene om hasjsmugling og grov korrupsjon (se fakta).

Tre personer med nær tilknytning til Cappelen vitner i dag. Etter moren kommer Cappelens tidligere samboer og samboerens tidligere samboer.

I likhet med flere tidligere vitner i saken, mener moren til Cappelen at det var rart at sønnen ikke ble tatt tidligere.

– Når jeg tenker etter var det merkelig, fordi han hadde blitt fengslet, spanet på og etterlyst, men det har aldri vært noen som har tatt ham etter 1993 eller 1994. Da Gjermund fortalte at han ble beskyttet, så tenkte jeg at «ja vel, da er det sånn», sier moren.

– Politimannen med hestehale

Moren sier sønnen fortalte at han hadde møtt Jensen første gang i 1993.

– Gjermund fortalte at han hadde truffet en politimann med en hestehale i forbindelse med en fengsling i 1993. Det viste seg å være Jensen. Senere var han med på en avrusning, noe som er fantastisk gjort av en politimann.

– Etterpå ringte han (Jensen) meg og sa at han skulle ta vare på Gjermund, og at jeg kunne ta det med ro, fordi han var stoffri. Det var en veldig hyggelig samtale. Han sa jeg skulle ringe om det var noe, sier moren.

Hun forteller om problemer i familien og sønnens stoffmisbruk. Og at Eirik Jensen var en god støtte for dem.

– Jeg takker Eirik Jensen for at han har vært en god venn for Gjermund, sier moren i retten.

Les også: Forsøkte å hjelpe Cappelen

Rettssaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Oslo tingrett.

AKTORATET: Disse skal forsøke å få Eirik Jensen dømt. Fra venstre: Guro Glærum Kleppe, Kristine Schilling og Lars Erik Alfheim.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Jeg har vært rasende

Aktor Kristine Schilling spør moren om hun spurte Gjermund Cappelen om hvor pengene kom fra. Moren sier sønnen da svarte at han sa at det stammet fra import av biler. Men moren sier hun skjønte at sønnen smuglet.

– Det skjønte jeg fordi han dro mye til Nederland. Jeg vet ikke hvor vesentlig det er, men jeg har vært rasende. Jeg har gjort mange forsøk på å stanse stoffmisbruket og stofftrafikken. Det er en absurd verden, som er vanskelig for folk som ikke er i den å skjønne, sier hun.

– Vi hadde et vanlig, hyggelig familieliv, samtidig som vi hadde denne grusomme hemmeligheten. Det er jeg som har visst mest, og det har vært en ganske slitsom reise, sier moren.

Etter at moren er ferdig med sin forklaring, går hun bort til Eirik Jensen og hilser på politimannen for første gang.

AKTUELT NÅ