Torsdag inntok Kristina Sviglinskajas, Monikas mor, vitneboksen i Nordhordland tingrett. Gråtkvalt fortalte hun om sin avdøde datter og livet de to levde etter at de flyttet til Norge.
Våren 2011 møtte Sviglinskaja Donatas Lukosevicius, som nå er tiltalt for drapet på Kristinas datter. Kristina Sviglinskaja fortalte i retten at de to flyttet sammen i Kristinas leilighet etter en måned.
Til tross for et godt førsteinntrykk, snek det etter hvert seg inn en følelse av at ikke alt var som det skulle være med samboeren.
– Det var som en mark som spiste meg opp innvendig. Jeg følte at noe var galt, sier Sviglinskaja i retten.
Denne følelsen ble ytterligere forsterket da det på forsommeren begynte å tikke inn trusselmeldinger på Kristinas Facebook-konto og e-post.
- Les også:
EPOST: Denne eposten fikk Kristina Sviglinskaja dagen før Donatas Lukosevicius flyttet ut. På det tidspunktet mistenkte hun at det var han som hadde sendt henne truende meldinger.
Foto: Martin H. W. Zondag / NRK– Han lagde passordet
– Truslene var ikke så veldig direkte, og til å begynne med tenkte jeg at det var noen som spøkte med meg. Men etter hvert ble det jo ikke så veldig morsomt, sier Sviglinskaja fra vitneboksen.
Den eller de som skrev meldingene ba Kristina betale 38.000 kroner, et beløp som for øvrig er identisk med det hun hadde i billån i banken.
Først kom meldingene på Facebook, og det fremsto som om det var Kristina som hadde sendt dem til seg selv. Monikas mor forteller at det var Lukosevicius som foreslo at hun skulle opprette en Facebook-konto, og at det var han som opprettet kontoen.
– Så han kjente til passordet, spør aktor Benedicte Hordnes.
– Det var han som fant på passordet, ja, svarer Sviglinskaja.
Kristina Sviglinskaja vitnet torsdag i straffesaken om datterens dødsfall. Hun ba om at den tiltalte skulle sitte bak et skjermbrett under vitnemålet.
Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRKVar sykmeldt grunnet stress og redsel
Hun sier hun reagerte på at meldingene ble slettet, uten at det var hun som hadde gjort det. Aktiviteten på Facebook-kontoen foregikk som oftest mens hun var på jobb.
Lukosevicius, som var arbeidsledig, var hjemme, forklarer Sviglinskaja. Særlig dette mener aktor Hordnes er vesentlig.
– Hun sier at disse truslene kommer mens hun var på jobb. Det samsvarer også med den tekniske etterforskningen og tyder på at tiltalte sto bak, sier hun til NRK.
Senere ble truslene mer konkrete, og de begynte også å komme på e-post. De inneholdt stadig flere opplysninger om personlige forhold, som få hadde kjennskap til.
Etter hvert begynte truslene for alvor å tære på Kristina, og også på forholdet, fordi det tok så mye fokus, forteller hun.
– Det var en periode jeg ikke gikk på jobb fordi jeg var så stresset og redd. Jeg tok beroligende, og lå i sengen. Han måtte bære meg inn i sengen, så jeg vet at jeg reagerte veldig sterkt, sier Sviglinskaja.
– Han ringte moren min og sa vi måtte betale
Omtrent samtidig begynte Lukosevicius å bli mer bestemt på at de måtte betale pengene personene bak meldingene ba om, ifølge Sviglinskaja.
– Han ringte moren min og sa at nå er Kristina så dårlig, at det kanskje var best om vi bare betalte, for da ville jo dette ta slutt.
Lukosevicius har erkjent å stå bak flere e-post-adresser, samt aliaset «Darius Petraitis», som etter Monikas død kontaktet Kristina med tilbud om å kjøpe oppdiktede lyd- og videoopptak av drapet. I sin forklaring erkjente 34-åringen at opptakene bare var en bløff.
Han hevdet han hadde løyet om dette, for å gi Kristina Sviglinskaja håp og krefter til å fortsette kampen for å finne ut hva som hadde skjedd med datteren.
I retten sier Sviglinskaja at hun oppfattet Lukosevicius' reaksjon på truslene de fikk mens han bodde der, som veldig rolig.
De ble likevel enige om å gå til politiet.
En dag Kristina kom hjem fra jobb, fortalte Lukosevicius henne at han hadde vært hos politiet, men at de hadde fortalt ham at de kunne bli straffet for å komme med falske anklager uten bevis.
Monika har hatt med seg moren i retten.
Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix– Begynte å gråte
Kristina sier hun vurderte å ta opp et banklån for å betale pengene. Men etter hvert begynte hun å mistenke samboeren for å stå bak. Mistanken ble bekreftet da hun fikk en melding med et innhold hun var sikker på at bare han kunne ha kjennskap til.
– Det satt langt inne, for man kan på en måte ikke forestille seg at en man bor sammen med, en som sier at han elsker deg, skulle kunne gjøre noe sånt.
– Tok du det opp med ham, spør aktor.
– Ja, det gjorde jeg. Da var moren min kommet på besøk, og det var rett før han flyttet ut.
Sviglinskaja forklarte i retten at moren kom på besøk til Norge i september 2011 og ble værende til oktober.
– Hvordan reagerte han, spør aktor Hordnes.
– Han tok til tårene, begynte å gråte. Det var dramatikk, og han sa at han skulle finne ut hvem som hadde gjort det (kommet med truslene, journ.anm.).
– Jeg sa til slutt at han måtte flytte ut. Jeg hevder jo at det er han som har gjort det, og at han måtte flytte ut.
– Hvordan reagerte han på det da, spør Hordnes igjen.
– Jeg vil våge å påstå at han var veldig rolig. Han ga ikke uttrykk for noen spesielle følelser eller emosjoner.
34-åringen Donatas Lukosevicius er tiltalt for å ha tatt livet at åtte år gamle Monika Sviglinskaja.
Foto: Breistein, Emil / NTB scanpix– Datteren min trengte en far
Til slutt spurte aktor om hvorfor Kristina ikke ba ham flytte ut før, dersom hun lenge hadde mistanke om at han sto bak trusselmeldingene.
– Jeg prøvde å ikke tenke så mye på det. Jeg trengte varme, jeg trengte en mann, og datteren min trengte en far, så jeg tenkte ikke så mye på det, sier hun.
Etter at retten er hevet, sier aktor Benedicte Hordnes følgende til NRK om tiltaltes reaksjon da Kristina beskyldte ham for å stå bak trusselmeldingene:
– De sakkyndige har ikke konkludert endelig, men har vært inne på at han har en dyssosial personlighetsforstyrrelse. Dette er noe man vil komme nærmere inn på senere i saken.
Den erfarne rettsmedisineren Inge Morild fortalte torsdag at man ikke har klart å angi et nøyaktig tidspunkt for når Monika døde.
Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRKForsvarer: – Rettsmedisinerne viktigst
Forsvarer Aasmund Sandland sier han ikke ønsker å kommentere hvordan hans klient skal ha reagert på konfrontasjon vedrørende truslene og Kristinas ønske om at han skulle flytte ut.
Han mener det viktigste som har kommet frem i retten torsdag, er forklaringene fra rettsmedisinerne og krimteknikerne.
– Deres tanker, om at dette kunne være selvpåført, lå fast i saken helt til det i forbindelse med den nye etterforskningen dukket opp DNA fra den tiltalte, sier Sandland.
Fredag tar retten pause. Mandag kommer krimteknikernes redegjørelse over funn fra åstedet.
Følg saken her: