NRK Meny
Normal

- Jeg savner å ikke ha fått snakket skikkelig med Joshua

For første gang møttes Mathilde Moland og Kari Hilde French ansikt til ansikt.

Mathilde Moland og Kari Hilde French
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se video.

Mødrene til de to draps- og spiontiltalte nordmennene i Kongo har hatt telefonisk kontakt, men aldri møttes ansikt til ansikt før. I programmet ”Viggo på lørdag” på NRK1 sitter de side om side og forteller om sine opplevelser om saken som har preget det norske mediebildet det siste halvåret.

Godt å treffe hverandre

– Det var godt å treffe Kari, for vi er jo i samme båt og kjemper for hver vår sønn, sier Mathilde Moland, som for under en uke siden kom hjem til Vegårshei etter å ha møtt sønnen i Kongo.

– Det var godt å se med egne øyne hvordan Tjostolv hadde det, og møte menneskene rundt han, sier Mathilde Moland.

Tjostolv og Mathilde Moland

Mathilde Moland sammen med sin sønn inne i fengslet i Kisangani.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Joshua French sin mor, Kari Hilde French, har ikke besøkt sin sønn i Kongo, selv om hun gjerne skulle har vært der.

Skulle gjerne vært der

Joshua French

Joshua French i fengslet i Kisangani.

Foto: Kristian Aanonsen / NRK

– Jeg vil gjerne reise ned, men Joshua har vært veldig bestemt på at vi ikke bør komme på besøk. Han tenker nok mest på sikkerheten vår, sier French, som finner stor støtte i Mathilde Moland sitt besøk.

– Det var veldig godt å se bildene av Tjostolv sammen med moren sin. Det er veldig hyggelig å møte Mathilde og det er en støtte å ha hverandre nå, sier French, men en ting savner hun.

– Jeg har ikke fått snakket skikkelig med Joshua, og det savner jeg, sier French.

– Har planlagt sønnens begravelse

For litt over syv måneder siden ble de to nordmennene arrestert og mistenkt for drapet på sin sjåfør Abedi Kasongo på en øde landevei utenfor den kongolesiske byen Kisangani nordøst i Kongo.

Siden den gang har de to mødrene kun hatt kontakt med sønnene på telefon, før Mathilde Moland i midten av november reiste sammen med predikant Rune Edvardsen ned for å besøke sin fengslede sønn.

Mathilde Molan i Kisangani

Mathilde Moland etter at hun møtte sin sønn for første gang på nesten ett år.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Det er veldig vanskelig å ta dette helt inn over seg, og innimellom er jeg redd for at noe skal skje med dem. Det være seg sykdom eller at noen skal finne på noe irrasjonelt, sier French, som får støtte fra Mathilde Moland som selv har tenkt noen vanskelige tanker den siste tiden.

– I tunge stunder har jeg faktisk planlagt Tjostolv sin begravelse. Første gangen da han fortsatt var på rømmen i jungelen, og da han var så syk av malaria, forteller Mathilde Moland i programmet som vil bli vist på NRK1 lørdag kveld.

Redd for å gå i butikken

Etter en halvtime i stolen sammen med Viggo Johansen var det mye de to mødrene følte de ikke hadde fått sagt.

– Halvtimen gikk så fort, jeg skulle så gjerne snakket mer om den fantastiske jobben Rune Edvardsen har gjort og om pressen, sier Mathilde Moland etter at opptaket var over. Og hun innrømmer at det siste halvåret har vært en enorm påkjenning på familien.

– Det har vært perioder der jeg ikke har orket å gå i butikken. Ikke fordi jeg har vært redd for å møte folk, men for jeg ikke har orket å se hva avisene har hatt på forsida, sier Mathilde Moland, og får støtte fra Joshua French sin mor.

– Jeg har også noen ganger våknet om morgenen og lurte på hva de skriver om dem i dag, sier Kari Hilde French.

Og en ting er de begge sikre på.

– Vi må jo absolutt forsøke å holde kontakten og møtes igjen, sier Mathilde Moland før hun reiser tilbake til Vegårshei og Kari Hilde French tar en taxi hjem til leiligheten i Oslo.

Programmet "Viggo på lørdag" sendes på NRK1 lørdag klokken 22.30.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger