Hopp til innhold

Mødre føler ikke ammepress fra helsepersonell, viser ny studie

En ny studie viser at 14 prosent av norske kvinner føler et press for å amme. Presset kommer ikke fra helsepersonell, men fra kvinnene selv, ifølge studien. – Helt naturlig, sier ammeekspert Gro Nylander.

Gro Nylander

AMMEEKSPERT: Gro Nylander var i flere år leder for Nasjonalt kompetansesenter for amming og ble kjent som hele Norges amme-guru.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

For noen nybakte mødre kan amming være så vanskelig at barseltida blir en utfordring.

Da Marta Bjørnøy Lalim fikk barn, sleit hun veldig med å få til ammingen.

– Den smerten jeg hadde i brystene og på brystvortene og at jeg ikke fikk det til, tok bort alt fokus fra å være sammen med mitt nyfødte barn, sier Lalim.

Hun valgte å slutte å amme. Det var vanskelig, men føltes som en stor lettelse.

– Først føltes det som et kjempenederlag, at jeg hadde sviktet ham som mor. At jeg ikke klarte å gi ham det han trengte. Det var ikke en lett avgjørelse.

Presser seg selv

Norske forskere i Oslo og Bergen har funnet ut at 14 prosent av norske mødre føler et generelt press på å amme barnet sitt.

Studien viser at de fleste opplever et press fra seg selv eller omgivelsene hjemme. Bare 5 prosent oppgir at presset kommer fra helsepersonell:

Anne Bærug

LEDER: Anne Bærug ved Nasjonal kompetansetjeneste for amming.

Foto: Pressefoto

– Studien sier at press forekommer, men i mindre grad enn vi har kunnet få inntrykk fra media tidligere. Den viser at kvinner i svært liten grad opplever press fra helsetjenesten: rundt fem prosent. Det er først og fremst fra dem selv de kjenner et visst press, sier Anne Bærug, som er forsker og leder ved Nasjonal kompetansetjeneste for amming.

«Bryst er best»

Gro Nylander har tidligere hatt jobben til Bærug, og ble kjent for nybakte mødre over hele landet da hun lagde filmen «Bryst er best» i 1994.

Filmen, som handler om alle fordelene ved amming, vises fortsatt på noen norske sykehus.

– Jeg er veldig glad for at de ikke opplever press fra helsepersonell, for det har vi jobbet skikkelig med, sier Nylander.

Smerter og brystbetennelse

Gro Nylander med baby i 1998

OVERLEGE: Gro Nylander var overlege på Rikshospitalets kvinneklinikk i 1998.

Foto: PER LØCHEN / Scanpix

Nylander er ikke overrasket over at noen norske kvinner kjenner på ammepress:

– At presset kommer innenfra, er helt naturlig. Alle som har barn opplever masse krav; det er ikke alltid du har lyst å stå opp midt på natta og skifte bæsjebleier ustoppelig og alt det der, men du gjør det fordi det er det du skal gjøre. Sånn er det med amming også. De fleste vil gi barnet sitt det beste, sier Nylander.

At det er en liten nedgang i amming, mener Nylander kan skyldes det hun kaller en «rar situasjon i Norge»:

– Vi har likestilling og det er flott, og vi har pappaperm og det er flott. Men vi har kommet i den situasjonen at mannen har like store rettigheter til permisjon etter fødselen som kvinnen, og det går antakelig utover ammingen. Du kan flott jobbe og amme, i hvert fall når barnet har blitt 8 måneder uten pumpe. Men vi vet at mange slutter når de skal begynne å jobbe.

Å amme gjør mor til en lykkelig hormonbombe.Takk til: Stine Storm Hauge og Strindheim Helsestasjon.

SE ØYEBLIKKET: Å amme gjør mor til en lykkelig hormonbombe. Se «Øyeblikket», et kort lite vitenskapsinnslag.

AKTUELT NÅ