Hopp til innhold

Mobilinformasjonen din kan havne på en server i Kina

Avsløringer viser at meldinger du skriver fra mobiltelefoner med et kinesisk dataprogram sendes til servere i Kina gjennom et hemmelig program. Sikkerhetsekspert mener noen telefoner kan ha havnet i det norske markedet.

China Huawei

HUAWEI: Et hemmelig dataprogram sender informasjon til kinesiske servere. Dette er blant annet installert i telefoner fra Huawei, skriver The New York Times. – Ingen grunn til at dette ikke gjelder telefoner solgt i Norge, sier sikkerhetsrådgiver.

Foto: Mark Schiefelbein / Ap

Hver tredje dag blir tekstmeldinger og annen informasjon fra noen telefoner sendt til en kinesisk server i Shanghai, ved hjelp av et forhåndsinstallert program. Forbrukerne vet ikke om det, og programmet er tilnærmet umulig å avdekke uten den rette kompetansen.

Ifølge The New York Times har selskapet som laget det hemmelige programmet, Shanghai Adups Technology Company, installert det i 700 millioner telefoner, biler og andre smarte innretninger over hele verden.

I følge New York Times sier Adups at de leverer programvare til to av de største telefonprodusentene i Kina: ZTE og Huawei. Den anklagen avviser telefonprodusendene.

Det kinesiske dataprogrammet skal kunne sende:

  • Innholdet i alle tekstmeldinger
  • Kontaktliste
  • Hvem du har snakket med på telefonen
  • Hvor du har vært

Avsløringen ble gjort i USA av analytikere i Kryptowire, som deretter leverte funnene til amerikanske myndigheter. Ifølge Adups, som laget programmet, var hensikten å forbedre kundeservicen for en kinesisk produsent.

Huawei vil se kontaktene dine

Som regel godkjenner du hva slags informasjon du vil dele med dataprogrammene installert på telefonen.

Foto: Sunniva Skjeggestad / NRK

Får ikke lov til å uttale seg

NRK ba om å få et intervju med Huaweis kommunikasjonsdirektør i Norge, Erik Thomas Ganer.

Men han svarer at han ikke får lov av selskapet i Kina til å uttale seg i denne saken. Senere kom et skriftlig svar fra Huaweis hovedkontor i Kina:

«Huawei tar våre kunders privatliv og sikkerhet svært alvorlig, og vi arbeider omhyggelig for å ivareta dette. Selskapet som er omtalt i denne rapporten er ikke på listen over våre anbefalte underleverandører, og vi har aldri gjort noen form for forretninger med dem».

Telefonselskapets sjef i ZTE, Kaifeng Wang, har ikke svart på NRKs gjentatte henvendelser.

NSM: – Et stort problem

Amerikanske myndigheter sier til The New York Times at det er uklart om dette er hemmelig datainnsamling for å tilpasse reklamen eller om det er kinesisk etterretning.

Torgeir Waterhouse fra IKT Norge synes avsløringen er dramatisk uansett, fordi datainnsamlingen blir gjort uten samtykke.

– Det er dramatisk fordi det tapper informasjon fra grunnsystemene i det digitale samfunn. Vi må kunne stole på systemene vi tar i bruk. Men det er forskjell på om det er bevisst plantet eller om dette skjer ved en feil, sier han til NRK.

HUAWEI reklame

Slik reklameres Huawei-telefonen.

Foto: ISHARA S.KODIKARA / Afp

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) er bekymret. I en uttalelse til NRK sier de at slike bakdører er et stort problem ved mobilbruk.

– Vi erkjenner at muligheten for bakdører og utenforståendes tilgang til informasjon eksisterer ved bruk av mobiltelefoner generelt, skriver Mona Strøm Arnøy, avdelingsdirektør i NSM til NRK.

Hennes tips er å kryptere informasjonen på mobiltelefonen.

– Ønsker man å sikre sin informasjon mot dette er det nødvendig å bruke såkalt ende-til-ende kryptering.

Dine private meldinger kan gå fra Huawei-telefonen din til en server i Kina, uten at du vet om det.

VIDEO: Sikkerhetsrådgiver Per Thorsheim sier det er vanskelig, om ikke umulig, for norske forbrukere å finne ut om det gjelder deres telefon.

Tror det finnes i Norge

Bakdørprogrammet som er utviklet i Kina, er trolig først og fremst ment for kinesiske kunder. Sikkerhetsrådgiver Per Thorsheim ser likevel ingen grunn til at dette ikke skal være installert i norske telefoner.

– Det bekymrer meg. Ingen sjekker nye telefoner på markedet før de blir tatt i bruk av nordmenn, sier Thorsheim.

– Tror du på svaret fra Huawei?

– De er kontroversielle, og det er land som har gitt forbud mot å bruke Huawei. I så måte er jeg skeptisk til å tro på det de sier i uttalelsen, sier Thorsheim.

AKTUELT NÅ