NRK Meny
Normal

Mistet mannen i helikopterstyrt i 1997 - fryktet for sønnens liv

For snart 19 år siden døde ektemannen i en helikopterulykke. Da hun fikk beskjed om helikopterstyrten ved Turøy, fryktet Laila Vikse Lie (53) at ulykken hadde rammet familien på nytt.

Laila i rød jakke på en vei

ENKE SOM 35-ÅRING: Laila Vikse Lie (53) mistet mannen Sigurd i 1997. Han døde i en helikopterstyrt da han var på vei ut til jobb for Statoil i Norskehavet.

Foto: Thomas Halleland/NRK

Hun ble alene med tre barn da mannen Sigurd døde i Norneulykken i 1997. I dag jobber to av barna hennes i oljeindustrien.

Da Lie fikk høre om helikopterulykken fredag formiddag, gikk tankene umiddelbart til sønnen som var på jobb ute i Nordsjøen.

– Jeg kjente ti tunge steiner i magen. Han kunne være om bord, jeg visste ikke hvor han var. Det å ikke vite, er det verste av alt. Det var ingen god følelse, sier Laila Vikse Lie til NRK.

Hun prøvde å ringe både sønnen og samboeren hans, uten å få svar. Etter to timer med gråt, frykt og fortvilelse fikk hun en melding på Facebook: Sønnen lå og sov etter en nattevakt. Han var i god behold.

Helikopter med grafikk

SUPER PUMA: Ulykkeshelikopteret var av modellen EC225 Super Puma, som har vært involvert i fem ulykker på fire år i Storbritannia. Norne-ulykken i Norge i 1997 krevde tolv liv – også dette var et helikopter av typen Super Puma, men en eldre versjon.

Foto: FOTO: KRISTOFFER RIVEDAL GRAFIKK: LOTTE CAMILLA HOLST-HANSEN

– Det ble veldig likt

I likhet med fredagens ulykke, var det et Eurocopter Super Puma som styrtet i 1997. Tolv personer omkom i ulykken.

– Jeg kjente på følelsen som jeg fikk da. Jeg fikk en klump i magen. Den gang var de 12 som døde, nå var det 13. Det ble veldig likt.

Laila Vikse Lie tenker på de etterlatte som nå står i samme sko som hun selv gjorde for 19 år siden.

– En sorgreaksjon er fysisk hardt arbeid. Jeg vet litt om hva de pårørende skal igjennom. Det er de som har det verst nå.

For Laila Vikse Lie ble hverdagslivet og naturen en måte å takle tapet av ektemannen på.

– Du må stå opp, smøre niste, kjøre ungene, gå på møter og lage middag. Hverdagslivet gjør det lettere å bytte fokus. Det hjalp også å være ute i naturen, sier 53-åringen.

De etterlatte fikk også god hjelp fra Statoil og datidens Aker Stord.

– Ta imot all hjelp du blir tilbudt. Det gjorde jeg.

Helikopterstyrt

NY DØDSULYKKE: 13 personer mistet livet fredag 29. april da et helikopter av typen Super Puma styrtet på vei fra Gullfaks B i Nordsjøen til Bergen lufthavn, Flesland.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Lære seg å leve med frykten

Laila Vikse Lie bak kassa

HVERDAGEN HJALP: I dag driver Laila Vikse Lie nærbutikken i Valevåg sammen med sin nye mann. Hverdagen og naturen hjalp henne med å takle sorgen og sjokket etter Norneulykken.

Foto: Thomas Halleland/NRK

Når ulykken igjen rammer oljearbeidere, kunne hun ønske at barna ikke hadde fulgt i farens fotspor.

– Hvis jeg hadde fått bestemt, så skulle vi ligget under dyna alle sammen. Men man kan ikke leve sånn. Man må lære seg å leve med en frykt og en angst, uten at det styrer livet ditt. Det er farlig å leve. Men det er kjekt òg, sier Laila Vikse Lie.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger