NRK Meny
Normal

Mistet jobben i oljebransjen – nå skal han bygge jernbane

– Det føles som å ha vunnet i Lotto, sier Håkon Saltveit (34). I høst mistet han jobben sin i oljebransjen i Stavanger. Nå skal han bygge dobbeltspor gjennom Moss.

Håkon Saltveit fikk ny jobb etter å ha mistet jobben i oljesektoren

NY START: Håkon Saltveit er glad for at han har funnet seg ny jobb i Jernbaneverket etter å ha mistet jobben i oljesektoren. Her i Moss skal han være prosjekstyrer på utbyggingen av dobbeltspor under byen og ny stasjon.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

– Her skal vi bygge dobbeltspor inn i tunnel under byen, og inne i Moss skal vi bygge en splitter ny stasjon. Det blir «state of the art», sier Håkon Saltveit til NRK.

Nå er han ansatt som prosjektstyrer med ansvar for framdrift i Jernbaneverket. Han er er av mange med bakgrunn i olje- og leverandørindustrien som nå har søkt seg over til andre bransjer.

Saltveit forteller at på en nyansatt-dag for Mosseprosjektet traff 34-åringen flere andre med oljebakgrunn.

Firedoblet søkertall

Jernbaneverket har de siste to årene opplevd en mye større interesse for ledige stillinger.

Mange med oljebakgrunn søker, sier seniorrådgiver Knut Erik Storsand i Jernbaneverket.

MANGE SØKERE: Vi får mange søkere fra dyktige folk med oljebakgrunn, sier seniorrådgiver Knut Erik Storsand i Jernbaneverket.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

– I 2013 fikk vi drøyt 6.000 søknader til ledige jobber. I fjor var det over 22.000, det er nesten en firedobling, sier seniorrådgiver Knut Erik Storsand i Jernbaneverket til NRK.

– Men kan de bygge jernbane med bakgrunn i oljesektoren?

– Vi må nok fylle på med kompetanse, men mange har fra oljebransjen erfaring med store, kompliserte prosjekter. Det er relevant for oss. Mange har også god prosessforståelse, særlig knyttet til sikkerhet, som kanskje ikke er like vanlig i alle bransjer.

Også Statens Vegvesen får mange flere søknader enn før. Det gjelder over hele landet, men særlig på Vestlandet. Spesielt merkbart har dette vært fra i høst, opplyser Gøril Pedersen i Vegdirektoratets HR-etat.

Noen steder på Vestlandet er det dobbelt så mange som søker stilling som kontrollingeniører.

Gikk i kjelleren

Håkon Saltveit sier det var tøft da han i høst mistet jobben i leverandørselskapet Kaefer Energy i Stavanger.

– Det var tungt psykisk, jeg gikk rett og slett i kjelleren. Men jeg heiv meg rundt og rettet blikket utover. Jeg skjønte at i oljeindustrien i Rogaland er det så mange om beinet at sjansen for å få ny jobb var minimale. Så jeg søkte heller i andre bransjer, sier Saltveit.

Nå har han lagt ut boligen i Sandnes for salg. Han har solgt unna ting han ikke trengte og gjennom familie og venner skaffet seg tak over hodet på Østlandet.

– Når jeg ikke har familie var det enklere å slippe det jeg hadde i hendene og flytte. Jeg er glad for at jeg har funnet meg et nytt sted og arbeide og bo. Men jeg er fortsatt lei meg på mange venners vegne, for det er ikke gode tider i Rogaland, sier Håkon Saltveit.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger