NRK Meny
Normal

Mister midlertidig opphold når det blir fred i hjemlandet

Flyktninger med midlertidig opphold i Norge, skal miste oppholdstillatelsen når det blir trygt å vende tilbake til landet de kommer fra. Norge er det første landet i Europa som innfører en slik praksis.

Flyktninger

Instruksen regjeringen har sendt til UDI gjelder for utlendinger som har fått midlertidig opphold. De som har permanent oppholdstillatelse omfattes ikke av instruksen.

Foto: NRK

Som det første landet i Europa har Norge instruert utlendingsmyndighetene om at flyktninger som har midlertidig opphold skal miste oppholdstillatelsen når behovet for beskyttelse faller bort.

listhaug

Innvandringsminister Sylvi Listhaug.

Foto: Henrik Montgomery / TT, Montgomery, Henrik / NTB scanpix

I dag sendte innvandringsminister Sylvi Listhaug den nye instruksen til UDI, som har umiddelbar virkning.

– Det har vært en instruks som sier at UDI kan gjøre dette, men i praksis har det ikke blitt gjort i veldig stor grad. De som kommer fra land der det blir fred og stabilitet må reise tilbake og være med å bygge opp landet sitt. Vi ønsker å pålegge UDI at de skal praktisere det, sier Sylvi Listhaug til NRK.

I dag har cirka 15.000 flyktninger midlertidig opphold i Norge. Antallet vil øke kraftig når de som kom i fjor får behandlet sine asylsøknader.

Øker varigheten

Snart vil regjeringen også foreslå en økning i midlertidigheten fra tre til fem år.

– Det har sin basis i asylavtalen som regjeringen har med Venstre og KrF. Så får vi komme tilbake til hvilke forslag regjeringen legger fram, sier Listhaug.

Flertallet av flyktningene til Norge kommer nå fra Syria, Irak og Afghanistan.

– Vil de legge ned mye innsats i å integrere seg dersom de kan bli sendt tilbake etter noen år i Norge?

– Jeg forventer at de som kommer til Norge gjør det beste ut av sin situasjon. At de ser det at å lære seg norsk og integrere seg i lokalsamfunnet er en viktig del av det de skal gjøre, sier Listhaug.

– Det blir enda verre, hvis man er integrert, å ha barn som er født i Norge og som går i barnehagen for eksempel og så skal man plutselig ut?

– Det er forståelse for det. Samtidig er det slik at det er ingen menneskerettighet å bli gjenbosatt i et land. Det Norge skal gjøre er å gi beskyttelse, dersom det blir fred og stabilitet, skal man tilbake, sier Listhaug.

Vil vurdere å sende tilbake til Eritrea

Gebregziabher Petros

Gebregziabher Petros i Den frie eritreiske foreningen i Oslo.

Foto: NRK

Mange menn fra Eritrea har kommet til Norge for å søke asyl for å unnslippe militærtjeneste for diktaturstaten. Bare i mars kom 21 personer fra Eritrea.

Slik situasjonen er i landet, vil ingen reise tilbake nå, sier Gebregziabher Petros i Den frie eritreiske foreningen i Oslo.

– Det er stor motstand blant flyktningene fordi ungdommene i Eritrea lever under frykt og et tyrannisert regime, sier Petros.

Listhaug sier at Norge vet svært lite om Eritrea fordi det er et lukket land.

– Vi er opptatt av at dersom det blir fred og stabilitet i et land, så skal vi sende folk tilbake, sier Listhaug.

Dersom dere får en avtale med eritreiske myndigheter, vil dere sende folk tilbake dit?

– Dersom det er fred og stabilitet og vi vet at folk ikke blir utsatt for forfølgelse, tortur og de andre prinsippene som ligger i menneskerettighetene, så vil vi selvfølgelig gjøre det.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger