NRK Meny
Normal

– Folket må få velge selv

KIEV (NRK): Ukrainere NRK møter i Kiev uttrykker misnøye og skepsis til den nye regjeringen som ble kunngjort onsdag.

Tamara Gammotskaja og Larisa Fesenko i Kiev

Tamara Gammotskaja og Larisa Fesenko har liten tro på regjeringen de fikk presentert onsdag kveld, og varsler nye demonstrasjoner utenfor parlamentet i Kiev torsdag.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Vi er ikke med den nye regjeringen vi har blitt presentert for nå i kveld. Vi kommer til å demonstrere utenfor parlamentet i morgen, sier Larisa Fesenko til NRK.

NRK møter Fesenko og venninnen Tamara Gammotskaja på Uavhengighetsplassen i den ukrainske hovedstaden Kiev, der myndighetene i kveld presenterte overgangsregjeringen som skal få landet på fote igjen.

Også hos Gammotskaja er det liten begeistring å spore.

– Vi ser på dette som en teknisk løsning frem til vi forhåpentligvis får et nytt parlamentsvalg etter presidentvalget 25. mai, sier Tamara Gammotskaja.

Ny statsminister får kald skulder

Arsenij Jatsenjuk

Arsenij Jatsenjuk er utpekt som statsminister i Ukrainas overgangsregjering. Her hilser han på folkehavet under kunngjøringen av den nye regjeringen i Kiev onsdag kveld.

Foto: Konstantin Chernichkin / Reuters

Det var som ventet den ukrainske protestlederen Arsenij jatsenjuk som ble kunngjort som Ukrainas nye statsminister.

EU-vennlige Jatsenjuk (39) var en av de fremste opposisjonslederne under demonstrasjonene i Kiev, som endte med at president Viktor Janukovitsj ble avsatt.

Han leder eksstatsminister Julia Timosjenkos parti Batkivsjtsjyna (Fedrelandspartiet), og har tidligere vært finansminister og president i Ukrainas nasjonalforsamling.

– Vi vil ikke ha Jatsjenuk. Han representerer den makten som var her før, uttaler demonstranten Fesenko.

Hun er ikke alene om å gi den nyutpekte statsministeren en kald skulder.

– Vi er ikke fornøyde med at Arsenij Jatsenjuk er ny statsminister. Han tilhører partiet til Julia Timosjenko som vi ikke vil skal komme tilbake, sier Aleksander Postovinskij til NRK.

– Folket må få velge

Ukrainske Olga Fermesh er skuffet over den nye regjeringen

Ukrainske Olga Fermesh er skuffet, men ser på den nye overgangsregjeringen som det beste av to onder.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Andrij Desjtsjytsja og Olkesander Sjlapak er utpekt som henholdsvis utenriksminister og finansminister.

Den nye regjeringen er avhengig av et tillitsvotum i nasjonalforsamlingen. Den formelle godkjennelsen skal etter planen skje torsdag.

– Dette er ikke bra nok. Det er folket som må velge hvem som skal sitte i regjeringen, sier ukraineren Vasilij Beisuk, en av titusener som onsdag var til stede under regjeringskunngjøringen i sentrum av Kiev.

Fungerende president Oleksandr Turtsjynov sier den nye regjeringen blir nødt til å ta upopulære beslutninger for å unngå sammenbrudd i økonomien og gjenopprette tillit hos långivere og investorer, samt å sikre at det ukrainske folk får et normalt liv.

Den ukrainske borgeren Olga Fermesh er som flere andre skuffet over hvilken retning myndighetene har valgt for å oppnå en løsning på den politiske konflikten i landet.

Fermesh ser imidlertid ingen bedre alternativer:

– Jeg vil ikke si at jeg er fornøyd. Men, landet må stabilisere seg. Vi må sørge for at landet ikke deles opp, at Krim ikke forsvinner. For at de østlige delene av landet ikke forsvinner. Vi må stabilisere landet. Derfor trenger vi en regjering nå.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger