Danmark har «ryddet» opp – nå vil de ha færre studerende nordmenn

Danske politikere har sett seg lei av å måtte betale for å utdanne sine nordiske kolleger. Nå lover utdanningsministeren at de skal stramme inn på inntaket av studenter fra Norge og Sverige.

Copenhagen Business school

Ved Handelshøjskolen i København, også kjent som Copenhagen Business School, går det hvert år flere hundre norske studenter.

Foto: Tao Lytzen/Handelshøjskolen i København

– Norge og Sverige er jo ikke u-land, og vi skal ikke betale for å utdanne deres studenter, sier Venstre-politiker Mads Rørvig til Danmarks Radio (DR).

Danmark har gjort opp regnskap, og har kommet fram til at nordiske studenter, deriblant nordmenn, koster dem for mye.

– Må banke i bordet

De nordiske landene har inngått en særavtale som innebærer at for hver student som kommer til et annet land for å studere, betales det 22.000 kroner fra hjemlandet.

I studieåret 2010/11 var det 5.569 nordiske studenter under utdanning i Danmark, i samme år var det kun 604 dansker utstasjonert ved høyskoler og universitet i et av de andre nordiske landene.

Det vil i utgangspunktet si at danskene håver inn på å være populære i Norden.

Men Rørvik viser til at en medisinstudent i Danmark koster landet omlag 100.000 kroner i året, og mener derfor at Danmark kommer lidende ut av denne avtalen.

– Utdanningsministeren må snakke med sine nordiske ministerkolleger og banke i bordet, sier Rørvik til DR.

Les også: Rekordopptak til høyere utdanning
Les mer: Fleire tiltak for å avverge hybelkrise

– Vi har ryddet opp

Morten Østergaard

Utdanningsminister Morten Østergaard skal ha vært i kontakt med de andre nordiske minsterne om å få høynet beløpet for nordiske studenter i Danmark.

Foto: radikale.dk

Nordmenn utgjør 13% av utenlandske studenter i Danmark, hvilket er mer enn noe annet land. Per nå studerer 2400 nordmenn ved en høyere utdanning i Danmark.

Det er for mange, mener danskene, som omtaler nordmenn og svensker som syndebukker som kommer til deres land og tar opp drømmestudieplassene fra unge dansker.

Ifølge utdanningsminister Morten Østergaard fra Radikale Venstre skal det nå være slutt på denne tendensen.

– Vi har vært i en situasjon der andre nordiske unge ble favorisert i bunken av søkere, og det har vi nå ryddet opp i, sier han til DR.

Og statistikken viser at det blant annet på medisinstudiet ved danske universiteter nå kun studerer sju prosent som har et annet nordisk statsborgerskap enn dansk. Det er den laveste andelen siden 2004.

Nye søknadsprosedyrer har endt i færre svensker og nordmenn i Danmark. Blant annet skal studiestedene ha endret måten man regnet om karakterer på, slik at utlendingene ikke kommer foran i køen.

Les også: Gir opp studiene når de ikke får bolig
Les mer: Over 600 studentar manglar hybel

– Vi bør få det dobbelte

Men studentene er likevel skeivt fordelt mellom de nordiske landene, mener de danske politikerne.

Østergaard skal derfor i fjor ha sendt en henvendelse til sine nordiske ministerkolleger om å få justert opp kompensasjonsbeløpet for studenter som kommer til Danmark.

Ifølge ministeren er forhandlingene i sluttfasen, men han kan ennå ikke uttale seg om hvorvidt det blir en endring, eller hvor mye beløpet eventuelt blir hevet.

Venstrepolitiker Rørvig mener beløpet må settes markant opp før Danmark kan akseptere, og nevner at de minst må få det dobbelte av hva de får i dag per student.

Les også: UD vil at du registrerer deg før utenlandsturen

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger