Voldelige foreldre får mildest straff

Foreldre som mishandler eller dreper sine egne barn, får langt lavere straff enn voksne som skader andre voksne.

Voldsoffer

Gutten NRK har snakket med føler at han ikke ble tatt på alvor. Adoptivfaren som mishandlet ham fikk et halvt års fengsel.

Foto: NRK

Det viser en gjennomgang NRK har gjort av 75 voldsdommer. De har falt i lagmannsrettene de siste ti årene.

Foreldre som mishandler småbarn, får de laveste straffene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mishandling av barn straffes mildere enn vold mot voksne
Foto: Grafikk: Marius Lubbe / NRK

– Jo mindre barnet er, jo mindre straff

Et eksempel er mishandlingen av en to måneder gammel jente.

– Faren kastet henne rundt i leiligheten og slo henne. Det medførte blant annet et brudd på hjerneskallen. Hun var innlagt på sykehus i lang, lang tid og kunne ha dødd, forteller bistandsadvokat Arne Seland til NRK.

Video nsps_upload_2010_2_1_8_29_1_859.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: - Lave straffer for barnemishandling

Den lille jentas far ble dømt til fire måneders fengsel i Agder lagmannsrett i 2001.

– Jeg har hatt en rekke straffesaker hvor voksne har skadet andre voksne, og hvor straffen er langt, langt høyere. Jeg synes det er meget spesielt at barn, som virkelig trenger og fortjener vår beskyttelse, langt på vei ikke får det, sier Seland.

– Jo yngre barnet er, jo hardere kan man slå, uten å risikere annet enn en kort straff, sier Seland.

NRKs gjennomgang viser at foreldre som nesten dreper spedbarn, eller utsetter dem for vold, ikke risikerer så mye:

Tre søsken på 5, 11 og 13 år ble utsatt for grov vold i ett år. Barna ble slått med tau, sko, belte og truet med kniv, og moren truet med å ta livet av dem. 11-åringen fikk også slag mot hodet og ble utsatt for kvelningsforsøk, som førte til livstruende skader. Retten omtaler hjemmet som et terrorregime. Moren ble dømt til fengsel i 1 år og 3 måneder, og må betale oppreisning på opptil 100.000 kroner.

Frostating lagmannsrett april 2009

En 5 år gammel gutt ble utsatt for grov vold da han bodde hos sin onkel og tante, som feilaktig utga seg for å være hans foreldre. Gutten fikk ribbeinsbrudd, skade på leveren etter harde spark i bryst og magen, og han fikk hevelser etter å ha blitt slått i ansikt og på kropp med en sko. Han ble tatt kvelertak på og fikk brukket armen. Gutten ble dusjet med kaldt vann som straff. Han hadde gjentatte sykehusinnleggelser, blant annet med livstruende skader. Tanten og onkelen ble dømt til 8 og 10 måneders fengsel.

Agder lagmannsrett november 2000

En 3 måneder gammel jente ble påført lårbensbrudd og armbrudd, samt flere småbrudd av faren. Barnet måtte ligge tre uker på sykehus. Faren ble dømt til 5 måneders fengsel, samt 45.000 kroner i oppreisning til jenta.

Borgarting lagmannsrett mai 2008

– Som om han var djevelen selv

– Jeg ble lugget og slengt rundt i rommet. Han tråkket på hodet mitt med foten og slo. Han gjorde alt mulig annet, forteller en gutt i tenårene om sin adoptivfar.

I tillegg til slagene, ble han både bundet naken til en stol og tvunget til å slikke adoptivfarens føtter. Mishandlingen foregikk i flere år.

– Det var grusomt. Jeg hadde ingen andre voksne å forholde meg til. Jeg prøvde å be til Gud og håpet bare at det skulle bli bedre, forteller gutten til NRK. Han ønsker å være anonym.

– Det var et rent helvete. Det var som om han var djevelen selv.

– De tok meg ikke på alvor

Adoptivfaren ble først dømt til tre måneders fengsel i tingretten, men straffen ble hevet til seks måneder i Frostating lagmannsrett.

Det er nå fem år siden dommen falt. Gutten kan fortsatt ikke forstå at adoptivfaren bare fikk et halvt års fengsel.

– Jeg føler ikke at de tok meg på alvor i det hele tatt. De skjønner ikke hvor vondt jeg hadde det, og hva jeg har gått gjennom, sier han.

Barneombudet er ikke overrasket. Se video.

Video nsps_upload_2010_2_1_8_29_43_860.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: Barneombud Hjermann: Hoderystende.

Det er ikke lett å legge vonde minner bak seg. – Jeg har mange mareritt der han kommer inn i rommet og prøver å gjøre noe, forteller gutten.

– Skal mindre til å skade et barn

Professor i straffeprosess, Ragnhild Hennum, peker på at det skal mindre krefter til for å skade småbarn. Hun mener dette er noe av grunnen til at foreldre som mishandler småbarn - noen ganger til døde - kan få såpass lave straffer.

– Den kraften du må bruke for å skade et lite barn alvorlig, er ofte mindre. Den som utøver volden, forstår ikke alltid hvor mye den skader, sier Hennum.

Vold mot barn kontra voksne
Foto: Grafikk: Marius Lubbe / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger