NRK Meny
Normal

Misfornøyd Mæland kaller inn styreledere på teppet

Næringsminister Monica Mæland er misfornøyd med at kvinneandelen på toppen i norsk næringsliv er langt lavere enn i politikken og akademia. Nå krever hun handling, i selskapene hvor staten eier aksjer.

Næringsminister Monica Mæland

- Jeg er utålmodig og bekymret hvis vi ikke greier å gjøre noe med den lave kvinneandelen på toppen i næringslivet, sier næringsminister Monica Mæland.

Foto: NRK

Næringsminister Monica Mæland sender i dag brev til alle styrelederne i de store selskapene hvor staten eier aksjer.

I august vil hun møte dem, for å få vite hva som er gjort og hvilken strategi de har for å få flere kvinner på toppen.

For 12 år siden kom reglene om at allmenaksjeselskaper skal ha en kvinneandel på 40 prosent i sine styrer. Det målet er i stor grad nådd. Nå vil næringsministeren også ha flere kvinner i sjefsstolene.

For smitteeffekten fra styrerommene til konsernsjefstolene har i liten grad blitt en realitet.

– Mange av oss trodde at dette ville komme som en naturlig følge. Det har ikke skjedd, og det går for sakte, sier Mæland.

Blant de børsnoterte selskapene hvor staten er deleier, er det ingen kvinner på toppen.

– Sløseri å kun velge blant halve befolkningen

Da Telenor nylig skulle finne Jon Fredrik Baksaas erstatter, falt valget på nok en mann, Sigve Brekke.

– Jeg er utålmodig og bekymret dersom vi ikke greier å gjøre noe med dette. Det er sløseri med viktige samfunnsressurser hvis vi velger kun av halve befolkningen og ikke av hele, sier næringsministeren.

Else-May Botten

- Problemet er at kandidatutvalgene som plukker ledere gjerne består av menn, sier Else-May Botten, næringspolitisk talsperson i Ap.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Hun sier at styrene kommer til å bli målt på de resultatene som oppnås, og at det bør få konsekvenser «dersom de ikke gjør jobben sin».

– Regjeringen mangler en rekrutteringsstrategi

Else May Botten, som er næringspolitisk talsperson i Ap, er kritisk til at regjeringen ikke har en rekrutteringsstrategi, og sier at man må tak i selve prosessen med hvordan det rekrutteres.

– Jeg savner en rekrutteringsstrategi, der man både ser på årsaken til at det ikke er flere damer, og hva som kan gjøres for å endre dette. Kandidatuvalgene som plukker ledere består gjerne av menn, og menn plukker menn, sier Botten.

Næringsminister Monica Mæland er uenig med Botten i at Stortinget skal lage rekrutteringsstrategier som hun mener naturlig ligger til styrenes kompetanse.

– Vi som eiere må stille krav, men det er styrene som må gjøre jobben. Det er styrene som kjenner selskapene og som har en bevissthet i forhold til dette, sier Mæland.

Hun sier at man må gå i dybden for å finne ut hvorfor kvinneandelen er så mye lavere i næringslivet enn i samfunnet for øvrig, og viser blant annet til politikken, offentlig sektor og akademia, hvor andelen kvinner på toppen er vesentlig høyere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger