– Skal gå på de stiene jeg gikk med kjæresten min

I fjor så hun kjæresten sin og flere av sine beste venner bli drept på Utøya. I dag åpnet Renate Tårnes minnemarkeringen med sang, før hun skulle gå en tur på kjærlighetsstien på øya. De samme stiene hun gikk med sine kjære i fjor.

Renate Tårnes spiller "Hjerteknuser" på Utøya 22. juli 2012

Renate Tårnes spiller 'Hjerteknuser' på Utøya 22. juli 2012

Rundt tusen mennesker har samlet seg på Utøya for å minnes de som døde under terrorangrepene 22. juli i fjor.

Bare noen meter unna stedet hvor kjæresten ble skutt og drept, sang Renate Tårnes for de fremmøtte. Hun fremførte sangene «Hjerteknuser» og «Idyll» til et tydelig preget publikum.

– Så utrolig godt det er å stå her igjen, sa hun mellom sangene.

Vil ta vare på de gode minnene

Etter konserten var ikke Tårnes i tvil om at hun skulle spille «Idyll». En sang som er en klassiker på Utøya.

Artikkelen fortsetter under videoen

Renate Tårnes spiller "Idyll" på Utøya 22. juli 2012

Renate Tårnes spiller 'Idyll' på Utøya 22. juli 2012

– Absolutt ikke. Denne sangen har blitt spilt på Utøya i mange år, og alle AUF'ere har sunget med alle de årene. Det var viktig for meg å spille en sang som betyr mye for dem, som har blitt spilt her før, og som jeg vet de synger med på, sier hun til NRK.

Hun sang den samme sangen på Utøya i fjor. I løpet av det siste året har sangens betydning naturlig nok endret seg for henne.

– Sangen har større betydning i dag. Minnene vil aldri dø, vi kommer alltid til å minnes de vi mistet. De gode minnene vi har fra dagene før 22. juli skal vi alltid ta vare på, og igjen fylle øya med glede.

Bestemt på å finne tilbake gleden

Gleden forsvant på denne dagen i fjor. Da ble Renate vitne til at kjæresten Snorre Haller ble skutt, sammen med flere av hennes beste venner.

Like etter å ha sett kjæresten falle i bakken løp hun selv for livet mot Kafébygget. Hun kom seg inn på et toalett sammen med en annen jente, og ringte politiet.

Renate er fast bestemt på å fortsette i AUF og finne tilbake gleden hun hadde før 22. juli.

– Jeg har mistet mange av mine beste venner, og jeg har mistet kjæresten min. I februar ble jeg leder av AUF i Sør-Trøndelag, og jeg har ladet opp til denne dagen med å ha kurs i helgen. Det har vært tungt, men også på mange vis godt. Og det blir bare bedre og bedre, sa hun under rettssaken.

Artikkelen fortsetter under bildet

Renate Tårnes Utøya

– Vi skal fylle øya med glede igjen, sier Renate Tårnes som mistet kjæresten og flere av sine beste venner på Utøya i fjor.

I fjor gikk hun og kjæresten en tur på kjærlighetsstien på Utøya. Renate sier etter konserten at hun nå vil gå den samme turen.

– Etterpå skal jeg ta meg en runde og gå på stiene jeg gikk sammen med kjæresten min og vennene mine som nå er døde. Det blir utrolig fint, sier hun.

– Mulig å få øya tilbake

Prableen Kaur er en av de andre AUF'erne som var tilbake på Utøya i dag. Hun sier til NRK at det er viktig å lære av det som skjedde i fjor.

– Hva vi skal lære er opp til oss selv. Det Norge vi får blir et resultat av de valgene vi gjør, så det er opp til oss å avgjøre, sier hun.

– Før 22. juli i fjor var Utøya bare AUF sin, nå er det mange andre som har et forhold til stedet. Men hvis man ser hvor løs latteren har vært her i dag, ser engasjementet, gleden i øynene, så tror jeg skal være mulig å få øya tilbake på en eller annen måte. Det skal vi få til og vi skal snakke med andre parter som er involvert.

Artikkelen fortsetter under bildet

Prableen Kaur på Utøya

Prableen Kaur sier at hun tror det er mulig å få Utøya tilbake for AUF'erne.

Hun forteller at hun følte seg trygg da hun kom tilbake til øya.

– Da jeg satte beina her i dag, kjente jeg «Utøya-følelsen». Jeg er glad over samholdet og gleden og den måten vi har minnet vennene våre som ble drept, sier hun.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger