Hopp til innhold

Minst 18.000 uten lovlig opphold: – Ble tvunget til å stjele

Kjæresteparet er to av minst 18.000 mennesker som er i Norge uten lovlig opphold. Mannen som lot dem bo hos seg skal ha tvunget dem til å stjele i butikker.

Et kjærestepar med avslag på asyl ble presset til tyverier

BLE I NORGE: Kjæresteparet fikk avslag på asyl, men valgte å bli i Norge. Nå har de anmeldt en mann for menneskehandel etter at de sier han tvang dem til å stjele mot at de fikk bo hos ham.

Foto: Tormod Strand / NRK

Anslag fra UDI antyder at rundt 18 000 mennesker er her ulovlig – men det kan være så mange som 56 000. Fordi de er her ulovlig er de en lett gruppe å utnytte til kriminalitet, ifølge politi og hjelpeorganisasjoner.

Presset til tyveri

Kjæresteparet fra Øst-Europa er blant dem som oppholder seg ulovlig i Norge. De har to barn og søkte asyl i Norge. Det fikk de avslag på. Da valgte de likevel å bli i landet, og holde seg skjult.

For å slippe å leve på gata, tok de imot et tilbud om å bo gratis hos en mann med utenlandsk bakgrunn. Denne mannen krevde at de måtte stjele i butikker som en betaling for kost og losji.

– Vi gikk inn i butikken, men vi tok ingenting. Da begynte han å rope «hvorfor tok dere ingenting? Jeg trenger mat, jeg trenger klær. Hvorfor stjeler dere ikke, dere lever i mitt hus uten å betale». Når vi begynte å stjele for han, sa han alltid «Dere tar for lite, hvorfor stjeler dere ikke mer!», forteller kvinnen om livet uten lovlig opphold i Norge.

Paret ville ikke stjele, og med hjelp fra Røde Kors tok de kontakt med politiet.

– Utspekulerte metoder

Parets situasjon er ikke unik for personer som oppholder seg ulovlig i Norge.

Kripos sier mange i denne gruppen trolig utsettes for tvangsarbeid. Metodene er utspekulerte.

– Kanskje de ikke har identitetspapirer, og at det utnyttes. Et eksisterende pass kan tas fra dem. De opplever å bli satt under en form for finansiell tvang, gjennom å bli satt i gjeld. På denne måten kan de tvinges til for eksempel å bli med på bedragerier. Dette er eksempler vi ser, sier Målfrid Høivik, assisterende avdelingsleder i Kripos.

– Når ofrene har en så svak stilling så skal det ikke så mye makt eller tvang til for å begå kriminelle handlinger, legger hun til.

– Økende omfang

Paret får nå hjelp av en advokat og Røde Kors. Mannen de bodde hos er anmeldt for menneskehandel og truer nå paret på livet, ifølge Røde Kors.

– Både Røde Kors og andre aktører på feltet ser at det er stadig økende omfang av personer som blir utnyttet i ulike arbeidsforhold eller i kriminalitet, sier Lotte Lindbjør i Røde Kors.

Politiet mener tvangsarbeid finnes i deler av byggebransjen, bilpleiebransjen, detaljvarehandel, rengjøringsbransjen, transportbransjen, og i landbruket.

Også de mener problemet er økende. Men de sliter med å avdekke sakene, for få gjør som kjæresteparet og anmelder.

– Vi har få tiltaler. De som tjener på denne arbeidskraften ønsker ikke å anmelde fordi de ofte medvirker til det straffbare forholdet. Og ofrene tør ofte ikke å anmelde, sier Høivik i Kripos.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger