NRK Meny
Normal

Minoritetsmenn diskrimineres oftere enn kvinner

Menn med innvandrerbakgrunn blir oftere diskriminert enn innvandrerkvinner, viser rapport fra Institutt for samfunnsforskning.

Innvandrere sliter med å få arbeid i Norge. Har du et navn som er utypisk norsk, kan det være hovedårsaken til at drømmejobben går til noen andre.

JOBBSØKER: Besnik Bllacaku har blitt god til å skrive jobbsøknader. Han håper å bli kalt inn på intervju snart.

En tydelig tendens viser at menn diskrimineres i boligmarkedet, i skole og utdanning, i arbeidslivet og i møte med ordensmakten, skriver Vårt Land.

Rapporten Diskriminering av samer, nasjonale minoriteter og innvandrere i Norge er laget av Institutt for samfunnsforskning på oppdrag for Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

24 prosent av menn med innvandrerbakgrunn opplyser at de har opplevd diskriminering i møte med politi. 3 prosent av kvinner med innvandrerbakgrunn sier det samme.

Arabisk navn sliter mest i boligmarkedet

Den svakeste gruppen på leieboligmarkedet er menn med arabiske navn som jobber i lavstatusyrker.

De har 25 prosent lavere sannsynlighet for å få leid en bolig enn kvinner i høystatusyrker. 22 prosent av innvandrere og barn av innvandrere fra Pakistan har blitt utsatt for diskriminering i skole og utdanning, mens 15 prosent av kvinnene sier det samme.

Forskerne mener at en av grunnene til at menn diskuteres oftere, er at menn deltar mer på arenaene hvor diskrimineringen er kartlagt.

Midtbøen får støtte fra generalsekretær Sylo Taraku i LIM (Likestilling, mangfold, integrering) og daglig leder Are Saastad ved Reform, ressurssenter for menn.

Søkt på hundre jobber – ble ikke kalt inn til ett intervju

Tidligere i år skrev NRK at innvandrere sliter med å få arbeid i Norge. En av disse er Besnik Bllacaku som har blitt svært god til å skrive søknader. Han har søkt over 100 stillinger. Likevel har ikke Besnik blitt innkalt til et eneste jobbintervju.

– Jeg hadde vært takknemlig om jeg hadde fått ett intervju i hvert fall for å vise meg frem. Alle bør få en sjanse, samme om de heter Mohammed eller Jens, sa han.

Hva du heter kan faktisk bety et ja eller nei til en jobbsøknad, fortalte likestillings- og diskrimineringsombud, Sunniva Ørstavik, til NRK i samme sak.

– Forskning viser at hvis du har et utenlandskklingende navn, har du 25 prosent mindre sjanse for å bli innkalt til intervju. Det er helt uavhengig av om du har like gode norsk kunnskaper og samme utdanning, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger