Kongen hylles for gripende minnetale

Både kongen og statsministeren var tydelig preget av alvoret da de talte under den offisielle minnemarkeringen for 22.7 på søndag.

Video KONGENS-TALE-2-210811-WW

Kongens tale under minnesermonien

Nett-tv: Se minneseremonien i reprise her

- Kjære alle sammen. Nå er nesten alle ord brukt opp, åpnet kong Harald med i sin tale til publikum, under minnearkeringen i Oslo Spektrum.

Mange i salen var tydelig beveget under kongens tale, inkludert kongen selv. Sammen med kronprinsparet satt også prinsesse Ingrid Alexandra, og Marius Borg Høiby.

- Som far, bestefar og ektefelle kan jeg bare ane noe av deres smerte. Som landets konge føler jeg med hver enkelt av dere, sa Kong Harald.

På Twitter hylles kongen for sin tale. Også blant publikum i salen var mange både rørt og takknemmelige for ordene hans.

Syntes det er rørende å se H.M. Kongen så beveget under hans tale på #minnesermonien. Vi har en flott konge.

@magdaleneek / Twitter

Stille seremoni

Da de kongelige ankom Spektrum var det absolutt stillhet blant de 6700 publikummerne i salen. Stillheten fulgte gjennom seremonien og publikum satt uten å røre på seg gjennom det knappe to timer lange arrangementet. Av og til ble stillheten brutt av gråt, og av massive applauser etter de forskjellige bidragene.

Les: H.M. Kongens tale

Se bildene fra minneseremonien i Spektrum her!

Takket det norske folk

Minneseremoni i Oslo Spektrum

Ane Brun og Sivert Høyem bidro med låten Everybody Hurts under minneseremonien.

Foto: Scanpix

Artister og talere var svært konsentrerte da de entret scenen for å fremføre sine bidrag. Alle var kledt i sort, og var tydelig preget av alvoret. Noen av de overlevende talte også gjennom videoer, blandt dem AUF-leder Eskil Pedersen.

- Hele det norske folk stod sammen. På vegne av AUF vil jeg takke dere alle, sa han i et videoinnslag.

Statsminister Jens Stoltenberg minnet de døde i sin tale, men hadde også et budskap om tre tydelige oppdrag når vi nå skal løfte blikket fremover.

- Vi skal se dere som bare så vidt har begynt på sorgens vei. Vi skal ha sansene åpne for alle tegn til ekstremisme. Vi skal skape trygghet, sa han.

Se Stoltenbergs tale her:

Video Stoltenberg-minneseremoni-WW

Stoltenbergs tale under minnesermonien

Les: Talen til statsminister Jens Stoltenberg

Pyntet med levende lys og hvite blomster

Minneseremoni i Oslo Spektrum

Karpe Diem stilte i sort og hvitt under minneseremonien.

Foto: Scanpix

6700 gjester overvar minneseremonien, som var stengt for vanlig publikum, og kun bestod av ofre, pårørende og hjelpemannskaper etter terrorangrepene.

Garden var utplassert for å hjelpe publikum på plass, og dele ut programmer. Hjelpe- og brannmannskaper, sivilforsvar og politi kom i uniform. Mange i salen var også kledt i lyse klær, og scenen og salen var pyntet med hele 300 levende lys og hvite blomster.

- Ta vare på hverandre, alle sammen, var de siste ordene fra programleder Haddy N'jie til publikum før konserten begynte.

Se også: Minnetavle over terrorofrene

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Mektige opptredener

Minneseremoni i Oslo Spektrum

Navnene til de omkomne leses av f.v. Adil Khan, Maria Bonnevie, Ane Dahl Torp, Ingrid Bolsø Berdal og Nicolai Cleve Broch.

Foto: Scanpix

En rekke artister og skuespillere deltok i seremonien, blant annet Bjørn Eidsvåg, Dum Dum Boys, A-ha og Ingrid Olava.

Susanne Sundfør åpnet konserten med Ole Paus-låten «Mitt Lille Land». På pianoet hadde hun en enslig hvit rose i vase.

Skuespiller Aksel Hennie leste en tekst av Lars Saabye Christensen spesialskrevet for anledningen. Artisten Melissa Horn sang låten "Kungsholmens halm", som ble skrevet etter et drap som rystet Sverige i 2007, men som like godt kunne vært skrevet til denne sammenhengen.

Les: Dette er bakgrunnen for sangene

Maria Bonnevie, Ane Dahl Torp, Ingrid Bolsø Berdal, Adil Khan og Nikolai Cleve Broch leste opp de 77 navnene på de omkomne etter terrorangrepene, mens bilder av de drepte ble vist på storskjerm.

Det har aldri tatt lenger tid å si 77 navn. #Minneseremoni

@Jgrinvoll / Twitter

Sissel Kyrkjebø avsluttet seremonien med å synge "Til Ungdommen" av Nordahl Grieg, akkompagnert av Kringkastingsorkesteret. Hele salen reiste seg og sto mens hun sang ferdig låten. Også etter Statsministerens tale, reiste publikum seg for å vise sin respekt for ham.

Minneseremonien sendes i reprise på NRK1 søndag kl 21.30.

Representanter fra hele Norden

Sissel Kyrkjebø

Da Sissel Kyrkjebø sang 'Til Ungdommen' reiste de 6700 publikummerene i salen seg.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Statsministrene fra alle de nordiske landene var tilstede, i tillegg til regjeringen, stortinget og det diplomatiske korps. I salen satt også den norske kongefamilien, kronprinsesse Victoria av Sverige, kronprins Frederik av Danmark, Islands president og Finlands president.

Les også: Programmet for minneseremonien

Oslo Spektrum 21. august

Medier fra hele verden var på plass utenfor Oslo Sentrum søndag morgen.

Foto: Katrine Opdahl / NRK

Seremonien har vakt stor interesse blant internasjonale medier. 170 journalister fra hele verden var akkreditert, og store medier og mediebyråer som BBC, Al Jazeera, NBC, AP og Reuters var representert. Både den danske, svenske og norske statsministeren holdt hver sin pressekonferanse etter at seremonien var avsluttet.

- Vis omsorg!

Statsminister Jens Stoltenberg understreket fredag morgen at konserten skulle være et sted der man tar vare på hverandre og viser omsorg.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg møtte pressen etter å ha besøkt Utøya lørdag.

Foto: Meek, Tore / Scanpix

- Det er et uttrykk for at vi skal minnes de døde, vi skal vise omsorg for de skadde, og vi skal si takk til alle redningsmannskaper alle i helsevesenet og alle andre frivillige som har gjort en kjempejobb både den 22.7 og i alle dagene etterpå.

Statsministeren understreket også viktigheten av å fortsette å vise omsorg i tiden som kommer.

- I de uvirkelige ukene vi har bak oss har vi lært hva omsorg betyr. En mor og far som våket over sin datter ble rørt av venner som hadde klippet plenen for dem. Det skal vi huske når høstmørket senker seg. En kake på døra, en kveldstur i lag, en telefon på en søndag. Det er omsorg, skriver statsministeren i sitt forord i programmet for minneseremonien.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger