– En gavepakke fra Høyrefolk til Høyrefolk

Journalist i Minerva Jan Arild Snoen mener regjeringens nye ordning for pensjonsparing (IPS) først og fremst vil benyttes av folk som ikke egentlig trenger den.

Jan Arild Snoen

KRITISK: Journalist og samfunnsdebattant Jan Arild Snoen mener den nye pensjonsspareordningen er dårlig bruk av skattelette.

Foto: NRK

– Dette er en ekstra stimulans fra statskassa til sånne som meg: 50-åringer med litt penger i banken, sa Snoen i en debatt i Dagnsytt 18 i kveld.

Den nye pensjonspareordningen (se faktaboks) går ut på å gi skattefordeler for penger som spares til pensjon, både gjennom skatteutsettelse og skattelette.

– Det er en veldig gunstig ordning, så jeg skjønner godt at mange vil benytte seg av den, sa Snoen.

Tore Vamraak er statssekretær i Finansdepartementet

VIL HA MER SPARING: Statssekretær Tore Vamraak (H) i Finansdepartementet mener sparing til egen pensjon har blitt mer aktuelt de siste årene.

Statssekretær Tore Vamraak (H) mener hensikten med ordningen er å fremme sparing og skape bevissthet rundt pensjon:

– Vi tror de fleste vil ønske en større økonomisk frihet enn de vil få fra Folketrygden og obligatorisk tjenestepensjon (OTP). Derfor er det behov for tilleggssparing, og vi har derfor satt i gang en slik skattestimulert spareordning, sa Vamraak.

Mener ordningen treffer dårlig

Jan Arild Snoen mener derimot spareordningen ikke vil bli benyttet av dem regjeringen sier ordningen først og fremst er ment for:

– Hovedproblemet er at de som burde spare mer ikke har så mye å spare av, og de kommer derfor i liten grad til å bruke dette, sa Snoen.

Han tror heller ikke de som vil benytte ordningen nødvendigvis vil spare mer:

– De som har litt penger i banken vil flytte på dem – ikke spare mer – og så få skattelette, sa Snoen.

På spørsmål fra programleder Espen Aas om ikke Snoen hadde et poeng, svarte Vamraak:

– Jeg tror den viktigste effekten er at flere blir tvunget til å tenke gjennom den personlige økonomien, hva man sparer til, og om man klarer å sette til side en tusenlapp i måneden til å tenke langsiktig.

Snoen stod imidlertid på sitt:

– Dette er en gavepakke fra høyrefolk til høyrefolk og tidligere høyrefolk, oppsummerte han.

Snoen meldte seg for øvrig ut av Høyre i fjor.

SISTE NYTT

Siste meldinger