NRK Meny
Normal

Dårligste politidekning i Skandinavia

Norge har den dårligere politidekning enn nabolandene. Norge har i dag 1,6 politiansatte per 1000 innbygger, viser tall fra Politiets Fellesforbund og Justis- og beredskapsdepartementet. I Danmark er tallet 1,9 og i Sverige 2,2.

Ordfører Knut Gustav Woie

Ordfører Knut Gustav Woie (Sp) i Eidskog kommune mener politiet kommer sist når alarmen går i kommunen.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Hans Røsjordet

Hans J. Røsjorde (Frp) lover at målet om flere politifolk skal nås.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Eidskog-ordfører Knut Gustav Woie fortviler over at kommunen bare har tre politiansatte, og mener politiet kommer sist når alarmen går i kommunen – etter brannvesen og ambulanse. Han frykter omorganiseringen av politiet fører til et politi som ikke kjenner lokalmiljøet.


– Dersom politiet organiserer seg vekk ifra tilstedeværelse i Eidskog kommune, så må jeg vurdere å etablere et sheriffkontor som vi har kontroll på i kommunen, sier han til NRK.

Fjerner seg fra basis

Kommunen har tre politiansatte. Skal målet om to politifolk per 1000 innbyggere nås, trenger han til sammen 12 ansatte. Woie frykter både fravær av politi og et politi uten lokalkunnskap.

– Jeg frykter at vi får et politidirektorat som organiserer et politi som har fjernet seg vekk fra basisene til politiet: Lokalkunnskap, tilstedeværelse, samfunnstjenesten og beredskapsbiten blir lagt på sentrale enheter og fjerner seg i vekk ifra trivsel og tryggheten til lokalsamfunnet.

Da NRK er på det lokale lensmannskontoret er bemanningen spinkel. Lensmannen er ute i forbindelse med en konkurs. Det skulle vært en politimann til på vakt, men han er hjemme med sykt barn. Den eneste NRK treffer på lensmannskontoret i Eidskog er Torstein Solheim.

– Jeg er konsulent, sier han.

Lover mer politi

Eidskog har rundt 6000 innbyggere.

Skal målet om 2 politiansatte for hver tusende innbygger nås innen 2020, må lensmannskontoret i kommunen fylles opp med 11 nye stillinger.

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Hans J. Røsjorde (Frp) kan ikke love 12 stillinger i Eidskog, men han lover at målet om flere politifolk skal nås.

– Jeg skjønner at Woie er bekymret, men hensikten med hele den nye reformen er at det skal bli bedre politidekning i hele landet. Det er et klart mål at vi skal ha to per tusen innbyggere, sier han.

– Når kan vi se et resultat?

– Det vil antakelig foreligge i løpet av neste år, men dette er en prosess som krever god tid.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger