NRK Meny
Normal

Millionkrav fra terror-siktet

En 29 år gammel norsk-pakistaner krever staten for en million kroner i oppreising etter å ha vært uberettiget siktet for terrorisme.

Skudd mot synagogen

SKUDD MOT SYNAGOGE: En 29 år gammel norsk-pakistaner krever oppreising etter å ha vært uskyldig siktet for terrorisme.

Foto: Knut Falch, Falch, Knut / Scanpix

NETT-TV: Krever en million

Mannen ble arrestert sammen med terrortiltalte Arfan Bhatti i september 2006.

Ett år senere, henla statsadvokaten alle anklagene mot ham.

Få dager etter skuddene mot det mosaiske trossamfunns synagoge i Oslo 17. september 2006, ble flere personer arrestert og siktet for terrorisme.

Flere av dem ble også siktet for planlegging av terroranslag mot den israelske ambassaden og den amerikanske ambassaden i Oslo.

Arfhan Bhatti (30) er av politiet utpekt som hovedmann for handlingene. Også en av Bhattis beste venner, var blant de som ble arrestert.

Den 29 år gamle norsk-pakistaneren ble sittende et halvt år i varetekt før han ble løslatt. Høsten 2007 frafalt statsadvokaten alle siktelsene mot ham.

1 million kroner i oppreising

Hans advokat, Peter Sekulic, mener 29-åringen har rett til oppreising for ikke-økonomisk skade etter den uberettigede straffeforfølgelsen.

- Selvfølgelig er det en belastning å sitte uberettiget i varetekt så lenge. I tillegg kommer belastningen av at alle naboene vet hvorfor han har vært borte så lenge, og alle vennene vet det. Han er også bekymret hvordan den tidligere siktelsen virker når han skal søke arbeid og hvordan dette eventuelt vil påvirke hans reiser til utlandet, sier advokat Petar Sekulic til NRK.

Tilleggsbelastning

29 åringens advokat krever nå en million kroner i oppreisning for sin klient.

De mener det har vært en tilleggsbelastning at Politiets sikkerhetstjeneste, PST, fortsatte telefon- og romavlyttingen også etter løslatelsen. Hvor lenge avlyttingen foregikk, har Sekulic ennå ikke fått svar på.

- Den store mediaomtalen av saken, har vært belastende. I Norge har klienten min vært anonymisert, men vi vet at han er navngitt i utlandet, sier Advokat Sekulic til NRK.

Terror-rettssaken starter 31. mars

Rettssaken mot de tre som til slutt ble tiltalt i forbindelse med skytingen mot synagogen i Oslo, starter 31. mars i Oslo tingrett.

Tiltalen omfatter en lang rekke svært alvorlige anklager mot de tre.

Strafferammen er inntil 12 års fengsel for den som planlegger eller forbereder en terrorhandling som nevnt i første ledd, ved å inngå forbund med noen om å begå en slik handling.

I tillegg til planlegging av terroranslag, er Arfan Bhatti tiltalt for drapsforsøk på til sammen fem personer. I ett tilfelle skal han ha fått en ukjent person til å avfyre elleve skudd med en UZI maskinpistol mot huset til en mann som ikke betalte sin gjeld.

I boligen som ble beskutt befant skyldneren seg, sammen med sin kone og to barn.

I et annet tilfelle skal han ha avfyrt 17 skudd med en maskinpistol mot boligen der den 75-årige moren til en annen skyldner bodde.

Store deler av den omfattende tiltalen er bygd på telefon- og romavlytting.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger