Millionbedrageri av koronastøtte

Økokrim etterforsker millionbedrageri av offentlige støtteordninger som ble etablert i forbindelse med pandemien.

Økokrim

Økokrim etterforsker flere anmeldelser fra Nav om bedrageri i forbindelse med kompensasjonsordningene til næringslivet.

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Med bakgrunn i en anmeldelse fra Nav, gjennomførte Økokrim tirsdag en aksjon hvor flere personer ble pågrepet og siktet. To av de pågrepne er varetektsfengslet i fire uker. En person er etterlyst. Noen av de siktede er kjent for politiet fra tidligere. Fengslingsmøtet er i morgen.

Saken gjelder grovt trygdebedrageri og grovt heleri av utbyttet.

I forbindelse med aksjonen ble det ransaket på ulike adresser. Det ble blant annet tatt beslag i flere verdigjenstander.

Det skal ha blitt gitt uriktige opplysninger for å få utbetalt rundt 4 millioner kroner gjennom den midlertidige lønnskompensasjonsordningen som ble opprettet i forbindelse med covid-19-pandemien.

De anmeldte skal ha utnyttet de automatiserte prosessene som Nav har etablert for å gjøre saksbehandlingen mer effektiv.

Samarbeid

Politiadvokat Daniel Sollie sier at anmeldelsen kom fra Nav i juli. Økokrim gikk til aksjon tirsdag. Aksjonen var koordinert med flere politidistrikter, og gikk som planlagt.

– I denne saken har vi samarbeidet tett med Oslo politidistrikt. Vi har også innhentet bistand fra Sør-Øst politidistrikt og Sør-Vest politidistrikt, sier Sollie.

Alle de pågrepne er norske statsborgere, bosatt i Norge.

Daniel Sollie

Politiadvokat Daniel Sollie sier at Økokrim regnet med at svindel med dagpenger ville øke som følge av koronaepidemien.

Foto: Andreas Sundby / NRK

– Det er viktig at disse overtredelsene etterforskes av allmennpreventive grunner. Ordningen er basert på tillit, og misbruk av denne tilliten og stønadsordningene er forbrytelser som går utover fellesskapet. Disse sakene høyt prioritert hos Økokrim, sier Sollie.

Flere anmeldelser

Økokrim jobber med flere anmeldelser fra Nav. Også i disse sakene vil de samarbeide med aktuelle politidistrikter. Økokrim utelukker ikke at det blir flere pågripelser framover.

Vi har i vår trusselvurdering fremhevet at kompensasjonsordningene til næringslivet sannsynligvis vil tiltrekke seg kriminelle, og at svindel med dagpenger vil kunne øke som følge av koronaepidemien, sier politiadvokat Daniel Sollie.

Sjefen for Økokrim, Pål K. Lønseth, skrev onsdag på twitter:

Laster Twitter-innhold

Støtteordningen

I begynnelsen av april la regjeringen fram en omfattende «kontantstøtteordning» for koronarammede bedrifter. Det ble beregnet at ordningen ville koste staten rundt 20 milliarder kroner i måneden.

Status Norge

Sist oppdatert: 24.10.2020
1 075
Siste uke
44
Innlagt
279
Døde

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger