Dusør på to millioner for oppklaring av Nygaard-saken

Dersom det viser seg at tips fra enkeltpersoner var avgjørende for politiets siktelse i Nygaard-saken, kan vedkommende vente seg en klekkelig belønning.

Kristenn Einarsson

Kristenn Einarsson sier det er viktig at politiet nå stadfester tydelig at drapsforsøket på William Nygaard var et angrep på ytringsfriheten.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Dette er en veldig viktig dag for ytringsfriheten, sier Kristenn Einarsson, administrerende direktør i Den norske Forleggerforening.

Sammen med Aschehoug utlyste foreningen i 2010 en dusør på 500 000 kroner for avgjørende tips som fører til at Nygaard-saken blir løst. I 2015 gikk også Fritt Ord inn, og den samlede dusøren ble øket til 2 millioner kroner.

Tirsdag ble det kjent at politiet tar ut siktelse i saken.

Pengene ikke utbetalt

Så langt er det ikke avklart om dusøren vil bli utbetalt.

HISTORISKEBILDER

William Nygaard ga ut boken «Sataniske vers» av forfatteren Salman Rushdie (til høyre).

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Først må politiet gjøre ferdig arbeidet med siktelsen. Så trenger vi å ha en dialog med politiet om dette spørsmålet, for å bringe klarhet i om enkeltpersoner har gjort seg fortjent til dusøren eller om politiet har etterforsket seg frem til dette på egen hånd, sier Einarsson til NRK.

Han sier det er for tidlig å si hvorvidt noen vil få utbetalt dusøren på 2 millioner kroner:

– Jeg tror verken politiet kan eller vil ta imot dusøren selv, poengterer Einarsson.

Knut Olav Åmås i Fritt Ord bekrefter overfor NRK at dusøren har gitt flere tips.

– Det kom henvendelser både til meg og de andre som finansierte dusøren, men vi henviste alle videre til Kripos. Jeg vet ikke om dusøren har vært viktig, det må dere spørre Kripos om. Vi har ikke betalt pengene.

Viktig markering

Direktør Einarsson i Forleggerforeningen leder i dag et møte i den internasjonale forleggerforeningen, i komiteen «The Freedom to publish commitee».

Kristenn Einarsson

VIKTIG: Kristenn Einarsson mener at innholdet i dagens pressemelding fra Kripos var gledelig.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

– Jeg får da gleden av å starte møtet med å fortelle komiteen om denne siste utviklingen, sier Einarsson. Han mener innholdet i dagens pressemelding fra Kripos er viktig:

– Det ble tidlig i etterforskningen sådd tvil om hvorvidt angrepet på William Nygaard var et angrep på ytringsfriheten. Men nå slås det fast at mordforsøket på Nygaard skyldtes det vi alle har visst, publiseringen av Rushdies bok.

I pressemeldingen kan man lese:

«Det samlede resultatet av etterforskningen gir ingen holdepunkter for at drapsforsøket var motivert av andre forhold enn Nygaards rolle som utgiver av boka Sataniske vers (..). Handlingen fremstår som et angrep rettet mot det trykte ords frihet».

– Det er en skamplett at vi i Norge ikke har vært mer tydelige før nå. Derfor var det viktig at avklaringen kom nå, sier Einarsson.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger