Hopp til innhold

Milliardær fornøyd med rabatt på formuesskatten

En av Høyres viktigste støttespillere i valgkampen, finansmannen Christen Sveaas (60), er glad for at regjeringen gir aksjerabatt på formuesskatten.

Christen Sveaas

Christen Sveaas ga Høyre 2,5 millioner kroner til valgkampen i 2013.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Dette er gode nyheter for oss som investerer i norske bedrifter og utvikler dem, og åpenbart et skritt i riktig retning, sier Sveaas til NRK.

Solberg-regjeringen går i statsbudsjettet for 2017 inn for å trekke 10 prosent fra grunnlaget som brukes for å beregne formuesskatt på såkalt arbeidende kapital – aksjer og driftsmidler.

Skattesatsen for formuesskatt forblir uendret i regjeringens forslag til statsbudsjett, mens bunnfradraget økes med 80.000 kroner til 1,48 millioner kroner.

Støttet Høyre

Sveaas og Erna

I LYSTIG LAG: Christen Sveaas og statsminister Erna Solberg (H) på kongeparets hageselskap i sommer.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Sveaas, som er eneeier i investeringsselskapet Kistefos, var blant Høyres viktigste økonomiske støttespillere i valgkampen, med en privat gave på 2,5 millioner kroner.

Den eneste private støttespilleren som ga Høyre mer til valgkampen, var Stein Erik Hagens selskap Canica AS, som bidro med 3 millioner kroner.

900 millioner i kutt

På grunn av oljekrisen, som særlig har rammet Sør- og Vestlandet, foreslår regjeringen også at bedrifter som går med underskudd kan få utsettelse på formuesskatten.

Til sammen utgjør kuttene i formuesskatten drøyt 900 millioner kroner. Målet er å bidra til å holde hjulene i gang i økonomien, oppmuntre til gründervirksomhet og skape arbeidsplasser, ifølge finansminister Siv Jensen (Frp).

Siden valget i 2013 har regjeringen redusert formuesskatten fra 1,1 prosent til 0,85 prosent. Dersom forslaget om å øke bunnfradraget med 80.000 kroner blir vedtatt i Stortinget, vil regjeringen ha økt bunnfradraget med til sammen 610.000 kroner i perioden.

NRK gjør oppmerksom på at saken er endret. I en tidligere versjon kalte Sveaas endringene marginale, men han hadde da kun sett deler av forslaget. Vi beklager dette.

AKTUELT NÅ