– Smertefull, men nødvendig oljekur

Miljøbevegelsen gleder seg over fallende oljepriser, på tross av at det betyr billigere bensin og diesel på pumpene.

Oljeplattform

TROR INVESTORENE SER ETTER GRØNNERE ENGER: – Prisnedgangen på olje slår begge veier i et klimaperspektiv, men er først og fremst positivt fordi det hindrer store investeringer i dyr, fossil energi, som verden uansett må la bli liggende av hensyn til klima, mener miljøstiftelsen Zero.

Foto: Reuters

Marius Holm

– I sum som tror jeg at norsk økonomi har godt av dette, selv om vi taper noen kroner akkurat nå, sier daglig leder i miljøstiftelsen Zero, Marius Holm.

Foto: Zero

– Nå kommer verdens investorer til å skygge banen, vekk fra olje, og lete etter noe annet å investere i. Det kan føre til et løft for fornybar energi globalt, sier Marius Holm, leder i miljøstiftelsen Zero.

Baksiden av de lave oljeprisene er imidlertid at drivstoff blir billigere, noe som gjør det vanskeligere å kutte utslipp i transportsektoren. Dermed blir det tøffere for de miljøvennlige alternativene, som elbiler, å konkurrere på pris.

– Prisnedgangen slår begge veier, men er først og fremst positivt fordi det hindrer store investeringer i dyr, fossil energi, som verden uansett må la bli liggende av hensyn til klima.

– Norsk økonomi har godt av dette

Holm oppfordrer regjeringa nå til å styre næringspolitikken vekk fra olja, og over på andre arbeidsplasser på fastlandet.

– I sum som tror jeg at norsk økonomi har godt av dette, selv om vi taper noen kroner akkurat nå.

Ifølge Zero-lederen kan oljenedturen være en være en «smertefull, men nødvendig kur» for mange bedrifter.

– Dette er en nyttig forsmak på hvordan framtida blir nødt til å se ut, og jeg håper at Norge benytter denne muligheten til å ruste økonomien vår for lavutslippssamfunnet, konkluderer Holm.

Oppfordrer regjeringa til å benytte sjansen

Arild Hemstad

– Jeg tror utvilsomt at lave oljepriser vil bidra mye til at oljeselskapene vil se seg om etter andre måter å levere energi til forbrukerne på, sier Arild Hemstad i Framtiden i våre hender.

Foto: Fivh

– Fordelen med å ha en borgerlig regjering er at de nok ikke vil være så interessert i å subsidiere oljenæringen, sier Arild Hermstad i Framtiden i våre hender (FIVH).

Han mener nedturen er en gylden mulighet for Norge og Verden å gjøre det ulønnsomt å pumpe opp og bruke olje.

FIVH ber regjeringa benytte sjansen til å ta et større grønt skritt, og sette opp avgiftene på bensin, diesel og fyringsolje for å motvirke effekten av at det blir billigere å bruke drivstoff.

– Jeg tror utvilsomt at lave oljepriser vil bidra mye til at oljeselskapene ser seg om etter andre måter å levere energi til forbrukerne på. På lang sikt er olje et veddemål mot klimaet, så vi er nødt til å omstille økonomien, og bli mindre oljeavhengig, sier Hemstad.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger