Miljøgifter i norske hybelkaniner

I husstøvet i norske hjem finnes miljøgifter fra kosmetikk, plastleker og allværsjakker, viser en ny rapport fra Miljødirektoratet. Funnene bekymrer direktoratet, som prøver å få til forbud mot verstingstoffene internasjonalt.

Hybelkanin

VELKJENT HUSDYR: Miljødirektoratets undersøkelse fant flere såkalte "verstingstoffer" i nordmenns husstøv. Noen av disse kan påvirke vår intelligens, sædkvalitet eller fremkalle kreft.

Foto: Helland/Pettersen / NRK

– Jeg har funnet noe, mamma, sier en liten jente og haler fram en fet hybelkanin fra bak sofaen i stua.

Jenta hjelper ikke til med husvasken, men med dagens fangst til moras forskning.

– Jeg har vært hjemme hos ti husholdninger i Norge, blant annet mitt eget og samlet støv fra gulvene med spesialtilpassede støvsugere, forteller forsker Pernilla Bohlin Nizzetto fra Norsk institutt for luftforskning.

Pernilla Bohlin Nizzetto og dattera

TROFÉ: Barna er vant med å hjelpe mamma og forsker Pernilla B. Nizzetto med å samle inn hybelkaniner.

Foto: Pettersen7Helland / NRK

Nizzetto har fått i oppdrag fra Miljødirektoratet å ta støvprøver for å finne om det er miljøgifter i norske hjem. Resultatet bekymrer.

Kan påvirke intelligens og sædkvalitet

– I husstøvet finner vi flere av det vi kaller verstingstoffene. Stoffer som vi har fokus på, som vi delvis har forbudt, og jobber for å få forbudt internasjonalt, finnes i husstøvet hjemme hos oss. Det er tankevekkende, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Funnene fra støvprøvene ble presentert på Miljødirektoratets miljøgiftkonferanse mandag. Miljøgiftene de fant kan ha en rekke skadelige egenskaper.

– Noen kan påvirke IQ-en vår, noen kan påvirke sædkvaliteten til menn, og noen av stoffene er kreftfremkallende, sier Hambro.

Hybelkanin og støv

DAGENS FANGST: Barna fant litt av hvert rundt om på gulvet i boligen.

Foto: Pettersen/Helland / NRK

Ikke farlig å krabbe på gulvet

Ellen Hambro

BEKYMRET: – Det viktigste vi gjør er å forby de farlige stoffene, slik at de ikke skal finnes i klærne, støvet eller i maten vi spiser, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Miljøgiftene som er funnet i støvet kan stamme fra ting vi omgir oss med, som sminke, plastleker, og ting som brukes i elektronikk, allværsjakker og kjøkkenutstyr.

– Bitte små partikler av det frigjøres og havner i husstøvet, forklarer Hambro.

Miljødirektoratet understreker samtidig at husstøv ikke er den største kilden til miljøgifter. Stoffene finnes i mange miljøer vi ferdes i. Det som utgjør en helse- og miljøtrussel, vanligvis er den totale belastningen av miljøgifter fra mange kilder.

– Det er ikke sånn at det nå er farlig å krabbe på gulvet, men man bør støvsuge. Det viktigste vi gjør er å forby de farlige stoffene, slik at de ikke skal finnes i klærne, støvet eller i maten vi spiser.

Bruk produkter med færre miljøgifter

Pernilla Bohlin Nizzetto

SVANEMERKET: Forsker Pernilla Bohlin Nizzetto viser fram et eksempel på et produkt som er Svanemerket, og derfor skal inneholde færre miljøgifter.

Foto: Pettersen/Helleland / NRK

Ifølge forsker Pernilla Bohlin Nizzetto kan nordmenn selv gjøre noe for å redusere miljøgiftene i hverdagen.

– Man kan se om produktene man bruker er miljømerket, som for eksempel med Svanemerket, for da skal de inneholde færre miljøgifter, sier forskeren.

Konsulentselskapet COWI har i en annen undersøkelse tatt støvprøver fra et hotell og en møbelbutikk. Der ble det også funnet flere miljøverstinger, sier Hambro.

Også i tidligere undersøkelser fra Folkehelseinstituttet er det oppdaget stoffer i husstøv som kan være helseskadelige, skriver NTB.

Resultatene i rapportene brukes blant annet som dokumentasjon i arbeidet for å sikre strengere internasjonale reguleringer.

Hybelkanin

HYBELKANIN: Forsker Pernilla Nizzetto har fått i oppdrag fra Miljødirektoratet å ta støvprøver i norske hjem

Foto: Pettersen/Helleland / NRK

SISTE NYTT

Siste meldinger