Normal

Miljøfokus i talen til landsmøtet

Erna Solberg ba lokalpolitikerne stille seg i front for en blågrønn klimarevolusjon i sin miljøfokuserte tale til landsmøte i ettermiddag.

 

 

Høyres landsmøte
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Etter den friske annonseringen av oppvarmingsbandet Penthouse Playboys, gikk partileder Erna Solberg på talerstolen:

- For de som ikke kjenner igjen, jeg er "Nye Erna" og jeg tror vi kommer til å vinne dette valget!

Siden gikk Solberg over til å prate om bistand.

- Vi er vitne til en global revolusjon. Men den største utfordringen er at millioner av mennesker fremdeles er fanget i dyp fattigdom og nød, sa Solberg.

I tillegg til tradisjonell bistand ønsker Høyre å bekjempe fattigdom ved å la landene oppnå økonomisk fremgang.

- Hvis verdens fattige skal oppleve frihet fra undertrykkelse, nød og fattigdom må vi gi dem en plass i markedsøkonomien og verdenshandelen, la dem ta del i globaliseringen, sa Solberg.

EU mangler et land

- I Høyre er vi fremtidsoptimister. I EU har 27 land funnet sammen i fred og demokrati på et kontinent som gjennom flere hundre år var preget av krig og konflikt. Men EU mangler et land, vi vet alle at Norges plass er side om side med våre venner i EU, sa Solberg til stor applaus fra salen.

- Vi må samarbeide med andre land for å finne felles løsninger på felles utfordringer. Forandring trenger ikke å være slutten på noe godt. Det kan like gjerne være starten på noe bedre, sa Solberg.

Solberg mener det ikke minst gjelder i møte med en av de største utfordringene menneskeheten noensinne har stått overfor – et klima i radikal endring.

En blågrønn klimarevolusjon

- En bergenser skjønner alvoret i klimaendringene når vi får høre at Bryggen kan bli stående under vann. Vi har ingen planer om å bli Nordens Venezia! Temperaturen kan øke med så mye som 6 grader i løpet av de 100 årene vi har foran oss. Kan vi forestille oss hva det vil innebære?

Deretter kom Solberg med eksempler fra inn- og utland.

 - Dette er alvorlig og det krever handling. Med vår verdikonservative grunnsetning er Høyre best rustet til denne kampen. Vi har bare denne ene kloden og den har vi til låns fra våre barn.

Fem klimakrav

Så kom Solberg med et krav til sine delegater.

- Jeg vil be dere gi meg et løfte i dag: At dere som er lokalpolitikere i Høyre stiller dere i front for en blågrønn klimarevolusjon. Mulighetene er enorme. Jeg vil i dag lansere fem punkter for lokal klimasatsing, sier Solberg.

For det første krevde hun at de skal stille strenge miljøkrav til kollektivtrafikken.

– Vi må også stille strenge krav til miljøvennlig oppvarming av nye bygg, at det skal bli lettere å resirkulere avfall, mer satsing på bedre kollektivtrafikk og en mest mulig miljøvennlig kommunal bilpark, sa Solberg.

Hun slo fast at Høyre tar klimatrusselen på alvor og sa at den bare kan løses i fellesskap.

– Vi må møte problemet med det største alvor, men det er ingen grunn til å male fanden på veggen. Fremtiden ligger i våre egne hender, sa hun.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger