NRK Meny
Normal

Miljøbil sikret rekord i nybilsalget

Nybilsalget i september er det beste på 12 år her til lands. Og det takket være en miljøvennlig hybridbil som slår salgs-knockout på konkurrentene.

Toyota Prius

Salgsframgangen for Toyota Prius sikrer nedgang i gjennomsnittlig CO2-utslipp på nye biler.

Foto: Shizuo Kambayashi / AP

Veien fra himmel til helvete og tilbake til himmel igjen har vært kort for norske nybilselgere. Etter at 2007 ble et rekordår for bransjen, sørget plutselig finanskrisa for at «ingen» ville kjøpe nye biler her til lands.

Dette sendte bilbransjen ned i den dypeste mørkedal, og i januar var nybilsalget nesten halvert sammenlignet med samme måned året før.

Beste september på 12 år

Men ettersom finanskrsa har blitt avblåst, har nybilsalget i Norge sakte men sikkert stabilisert seg.

Og september-tallene er imponerende: Ikke siden 1997 har det blitt solgt flere nye biler i den første høstmåneden, viser ferske tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken .

Miljømodellen Prius i tet

Men det aller mest oppsiktsvekkende med nybilsalget er at «alle» vil ha den nye versjonen av lavutslippsmodellen Toyota Prius.

I september ble det solgt 515 nye eksemplarer av modellen - noe som er 65 flere enn VW Golf, som er årets hittil mest solgte bil.

Ingen av landets 20 mest solgte modeller hittil i år kan hamle opp med septembersalget av Toyota Prius.

CO2-utslippet ned

Hybridbilen fra Japan har svært lave utslipp fordi den er utstyrt med både en elektrisk og en bensindrevet motor som kan jobbe hver for seg eller samtidig. Prius ble først lansert i 1997, og den tredje generasjonen av modellen ble lansert i Norge i september i år.

Rekordsalget av lavutslippsmodellen bidrar til å senke det totale CO2-utslippet i den norske bilparken. Gjennomsnittlig CO2-utslipp for alle nye personbiler registrert i september er 145 gram per kilometer - mot 157 gram i samme måned i fjor, viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken.

Økt vrakpant økte salget

VW Golf

Den nye utgaven av VW Golf er årets hittil mest solgte modell i Norge.

Foto: VOLKSWAGEN HO / AFP

Selv om bilsalget i Norge ser ut til å ha normalisert seg tyder mye på at totalsalget for hele 2009 blir dårligere enn fjoråret. I fjor ble det solgt 110.617 nye biler, mens det hittil i år er solgt 68.638 nye biler.

Også andre land i Europa opplever vekst i bilsalget. Men i flere land skyldes dette økonomisk stimulans fra staten. I Tyskland er vrakpanten økt til 22.000 kroner for å få flere til å kjøpe nye biler. Konsekvensene er at en mer moderne bilpark gir lavere totutslipp, samt at landets store bilindustri får en hjelpende hånd.

De ti mest solgte bilmodellene hittil i 2009:

  1. VW Golf - 3748 eks.
  2. Toyota Avensis - 3124
  3. Ford Mondeo - 2315
  4. VW Passat - 2231
  5. Nissan Qashqai - 1934
  6. Skoda Octavia 1783
  7. Volvo V70 - 1667
  8. Toyota Auris - 1613
  9. Opel Insignia - 1558
  10. VW Tiguan - 1552

(Kilde: Opplysningsrådet for veitrafikken)

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger