Miljøbevegelsen: – Må få konsekvenser

Miljøorganisasjonene er helt uenig med miljø- og klimaminister Tine Sundtoft om hvilke konsekvenser det får at grensen for iskanten i Barentshavet likevel ikke flyttes.

Boreriggen Stena Don utenfor Grønland. Greenpeace proteseterer i forgrunnen.

Miljøorganisasjonene mener at det må få konsekvenser for 23. konsesjonsrunde at grensen for iskanten ikke flyttes.

Foto: Will Rose / Ap

Partiene på Stortinget, bortsett fra Høyre og Frp, nekter å godta forslaget fra miljøminister Tine Sundtoft om en ny beregning av iskanten i Barentshavet.

Nå får statsråden forslaget i retur.

I dag har Stortinget satt foten ned mot at Tine Sundtoft skal løpe oljeindustriens ærend, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Bellona er svært fornøyd med at Stortingets energi- og miljøkomité avviser regjeringens iskantmelding, og sender den i retur til klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

– Må få oljepolitiske konsekvenser

Bellona-leder Frederic Hauge

- Dette er en stygg ripe i lakken for Sundtoft, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Også Greenpeace jubler over stortingsflertallets avgjørelse.

– Når Stortinget nå vedtar å avvise forsøket på å flytte iskanten må det få oljepolitiske konsekvenser. Det er regjeringens ansvar å avlyse oljevirksomheten opp mot iskanten i Arktis, i tråd med Stortingets vedtak. Regjeringen må følge miljøfaglige råd også når kunnskapen begrenser oljevirksomheten, sier leder for Greenpeace i Norge Truls Gulowsen.

Det er Oppdatering av Forvaltningsplanen for Barentshavet og Lofoten - med særlig fokus på iskanten (St. meld. nr. 20, 2014-15) komiteen idag har avvist.

Dermed er det iskantsonens beregning nedfelt i forvaltningsplanen fra 2011, som blir den gjeldende grensen for oljevirksomheten frem til neste oppdatering, mener Greenpeace.

– Forventer at blokkene trekkes tilbake

– Både nåværende regjering og Arbeiderpartiet har uttalt at det ikke skal bores etter olje ved iskantsonen og polarfronten. Vi forventer derfor at oljeblokkene som ble lyst ut i disse områdene nå trekkes tilbake, sier Helga Lerkelund, fagrådgiver i Naturvernforbundet.

Miljøorganisasjonene er dermed rykende uenig med Miljø- og klimaminister Tine Sundtoft om hvilke konsekvenser dette vil få.

Statsråden: – Får ingen konsekvenser

Miljø- og klimaminister Tine Sundtoft sier til NRK at hun mener dette ikke får noen konsekvenser.

– Vår mening er at begrensningene som er knyttet til 23. konsesjonsrunde og de nye beregningene både ivaretar forpliktelsene i samarbeidsavtalen og bidrar til å bevare miljøverdiene ved iskanten, sier Sundtoft.

– Må du nå gå til olje- og energiminister Tord Lien og si at en del av blokkene som ble utlyst i 23. konsesjonsrunde ikke kan tildeles likevel?

– Nei, jeg mener at de begrensningene som er knyttet til 23. konsesjonsrunde, det vi har i vår samarbeidsavtale og de nye beregningene av forvaltningsplanens iskant viser at dette ikke skal medføre problemer, sier Sundtoft til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger