Hopp til innhold

Miljøbevegelsen: – Må få konsekvenser

Miljøorganisasjonene er helt uenig med miljø- og klimaminister Tine Sundtoft om hvilke konsekvenser det får at grensen for iskanten i Barentshavet likevel ikke flyttes.

Boreriggen Stena Don utenfor Grønland. Greenpeace proteseterer i forgrunnen.

Miljøorganisasjonene mener at det må få konsekvenser for 23. konsesjonsrunde at grensen for iskanten ikke flyttes.

Foto: Will Rose / Ap

Partiene på Stortinget, bortsett fra Høyre og Frp, nekter å godta forslaget fra miljøminister Tine Sundtoft om en ny beregning av iskanten i Barentshavet.

Nå får statsråden forslaget i retur.

I dag har Stortinget satt foten ned mot at Tine Sundtoft skal løpe oljeindustriens ærend, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Bellona er svært fornøyd med at Stortingets energi- og miljøkomité avviser regjeringens iskantmelding, og sender den i retur til klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

– Må få oljepolitiske konsekvenser

Bellona-leder Frederic Hauge

- Dette er en stygg ripe i lakken for Sundtoft, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Også Greenpeace jubler over stortingsflertallets avgjørelse.

– Når Stortinget nå vedtar å avvise forsøket på å flytte iskanten må det få oljepolitiske konsekvenser. Det er regjeringens ansvar å avlyse oljevirksomheten opp mot iskanten i Arktis, i tråd med Stortingets vedtak. Regjeringen må følge miljøfaglige råd også når kunnskapen begrenser oljevirksomheten, sier leder for Greenpeace i Norge Truls Gulowsen.

Det er Oppdatering av Forvaltningsplanen for Barentshavet og Lofoten - med særlig fokus på iskanten (St. meld. nr. 20, 2014-15) komiteen idag har avvist.

Dermed er det iskantsonens beregning nedfelt i forvaltningsplanen fra 2011, som blir den gjeldende grensen for oljevirksomheten frem til neste oppdatering, mener Greenpeace.

– Forventer at blokkene trekkes tilbake

– Både nåværende regjering og Arbeiderpartiet har uttalt at det ikke skal bores etter olje ved iskantsonen og polarfronten. Vi forventer derfor at oljeblokkene som ble lyst ut i disse områdene nå trekkes tilbake, sier Helga Lerkelund, fagrådgiver i Naturvernforbundet.

Miljøorganisasjonene er dermed rykende uenig med Miljø- og klimaminister Tine Sundtoft om hvilke konsekvenser dette vil få.

Statsråden: – Får ingen konsekvenser

Miljø- og klimaminister Tine Sundtoft sier til NRK at hun mener dette ikke får noen konsekvenser.

– Vår mening er at begrensningene som er knyttet til 23. konsesjonsrunde og de nye beregningene både ivaretar forpliktelsene i samarbeidsavtalen og bidrar til å bevare miljøverdiene ved iskanten, sier Sundtoft.

– Må du nå gå til olje- og energiminister Tord Lien og si at en del av blokkene som ble utlyst i 23. konsesjonsrunde ikke kan tildeles likevel?

– Nei, jeg mener at de begrensningene som er knyttet til 23. konsesjonsrunde, det vi har i vår samarbeidsavtale og de nye beregningene av forvaltningsplanens iskant viser at dette ikke skal medføre problemer, sier Sundtoft til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT