Hopp til innhold

Miljøaktivister klatret om bord på oljerigg

Fire miljøaktivister fra Greenpeace har klatret om bord i boreriggen West Hercules utenfor Hammerfest i Finnmark.

Greenpeace aksjonerer mot West Hercules rigg utenfor Hammerfest

Miljøaktivister klatret mandag morgen om bord boreriggen West Hercules, som ligger utenfor Hammerfest.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Mandag morgen klatret de fire aktivistene om bord Seadrills oljerigg som ligger til kai like utenfor Hammerfest, fremgår det i en pressemelding fra Greenpeace. Aktivistene skal være fra Norge, Danmark og Tyskland.

Riggen forberedes til en ny sesong for oljeboring i Barentshavet for Equinor, som starter i mai.

– Denne riggen skal bore etter ny olje på verdens nordligste oljefelt. Det setter vi søkelyset på, for det fører til at vi ikke kan nå målene våre i Paris-avtalen, sier Greenpeace Norge, Frode Pleym til NRK.

– Å bore etter olje i Arktis, når Arktis samtidig smelter raskere enn noensinne, er galskap. Det er derfor vi driver med ikkevoldelige protester her i dag.

West Hercules

Greenpeace-leder Frode Pleym og nestleder i Natur og ungdom, Haldis Helle, aksjonerer mot oljerigget.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Med på aksjonen er også nestleder i Natur og Ungdom, Haldis Helle.

– Det er bare noen uker siden skoleelever over hele landet streiket for klimaet. Vi krever at Norge tar sin del av ansvaret for klimaendringene, og slutter å lete etter mer olje og gass, sier hun.

– Ungdom i Norge i dag trenger grønne og fornybare jobber. Klimaendringene truer vårt livsgrunnlag i fremtiden. Å bore etter enda mer olje enda lenger nord enn før er helt uakseptabelt når vi bare har 11 år å nå klimamålene på.

Hammerfest

Aktivistene mener at en må slutte å lete etter olje i Barentshavet om vi skal oppnå miljømålene fra Paris-avtalen.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Saksøkt staten

Miljøorganisasjonene har sammen saksøkt staten for brudd på Grunnlovens miljøparagraf, skriver NTB. De mener at lisensen for hvor West Hercules skal bore i Barentshavet, er omfattet av klimasøksmålet.

Tildelingen er ifølge organisasjonene i strid med kommende generasjoners rett til et levelig miljø, som er nedfelt i Grunnloven.

Klimasøksmålet skal opp for Borgarting lagmannsrett i november.

– Vi er kjent med at det er en aksjon på riggen som skal starte en jobb for oss senere denne måneden, sier pressekontakt i Equinor, Morten Eek til NRK.

– Vi respekter retten til å protestere også vil vi oppfordre aksjonister til å ikke foreta seg noe som er ulovlig eller noe som setter dem selv eller andre i fare. Vi har fått rettigheter til å bore etter olje fra et bredt flertall på Stortinget. Boringen følger med en del forpliktelser som vi ser frem til å følge opp.

Aktivister fra Greenpeace

Aktivister fra Greenpeace protesterer mot oljeboring.

Foto: JONNE SIPPOLA / Greenpeace

Kommunikasjonsdirektør Iain Cracknell i Seadrill, som eier riggen, skriver i en e-post til NRK at selskapet først og fremst er opptatt av å ivareta sikkerheten til personellet på riggen.

– Vi vil fortsette å overvåke situasjonen, og har kontaktet lokale myndigheter, inkludert politiet, skriver Cracknell.

Plattformen stengt

Politiet i Hammerfest opplyser om at de følger med situasjonen rundt protesten, men at de ikke kommer til å gripe inn med det første.

– Vi har opprettet dialog med partene, og først og fremst er det sikkerheten vi må sørge for at blir ivaretatt, sier innsatsleder i politiet, Anders Bjørke-Olsen.

– Ut ifra det vi har av informasjon, så ser det ut som demonstrasjonen er innenfor gode sikkerhetsmessige rammer så langt.

Bjørke-Olsen sier at det ikke har kommet noe krav fra Seadrill om å avslutte aksjonen, men at politiet er i fortløpende dialog med dem på hvordan situasjonen skal håndteres videre.

Plattformen er stengt ned og ansatte er sendt hjem på grunn av demonstrasjonen, opplyser Bjørke-Olsen.

Anders Bjørke-Olsen

Innsatsleder ved Hammerfest politistasjon, Anders Bjørke-Olsen, er på stedet.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Ikke første gang

Det er ikke første gang Greenpeace går til aksjon mot oljeboring i Barentshavet. I mars fjor tok to aktivister seg også om bord Seadrill-riggen som da lå i Skipavika i Gulen. Etter 12 timer med aksjonering fikk aksjonistene møte rigglederen og overlevert sine synspunkt.

– Vi mener at møtet med rigglederen var viktig, og vi håper at de kommer til å ta hensyn til det vi har skrevet i brevet vi overleverte om hvorfor vi ikke ønsker at riggen skal gå til Barentshavet, sa Karianne Opgård Andersen, talsperson for Greenpeace den gang.

Også i 2017 gikk organisasjonen til aksjon mot Statoil-riggen Songa Enabler som da boret på Korpfjell-prospektet i Barentshavet. Demonstranter fra 19 land deltok i aksjonen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark