Hopp til innhold

Norge tilbyr transportfly til Irak

Regjeringen sier de vil tilby å bidra med et Hercules-fly for å få humanitær hjelp frem til dem som trenger det i Irak. I tillegg gis det 50 millioner kroner.

Utenriksminister og forsvarsminister informerte om Irak

BIDRAR I IRAK: Norge legger 50 millioner kroner på bordet og tilbyr et transportfly for å få hjelp frem til de rammende av krisen i Irak.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og utenriksminister Børge Brende informerte på en pressekonferanse i dag hva Norge har tenkt å bidra med i Irak.

– Norge har vært tidlig ute med å love humanitærhjelp til Irak. Vi var ute med 60 millioner i juni og nå legger vi 50 millioner kroner på bordet. Vi er klare til å legge mer penger på bordet om det er behov for det, sa utenriksminister Børge Brende på pressekonferansen.

Ikke militært bidrag

Det ble også klart at Norge kommer til å tilby et Hercules-fly, som kan frakte humanitær hjelp til Irak.

– Vi har ikke på dagsorden å bidra med våpen eller styrke. Men vi vil bidra med stor humanitær hjelp til det irakiske folk, sa Brende.

Transportflyet har en responstid på 48 timer. Det er flere land som skal være med på den humanitære operasjonen, og den nøyaktige formen på oppdraget er noe uklar.

– Regjeringen har besluttet å tilby et transportfly til humanitær innsats for befolkningen i Irak. Slik kan vi få brakt inn mat, medisiner og husly til de veldig mange internt fordrevne i Irak, sa Eriksen.

Bidraget er godkjent i Stortinget, og flyet kan bidra i inntil tre måneder. Etter det vil det bli tatt en ny vurdering på om oppdraget skal forlenges.

Tidligere i dag bekreftet Forsvarsdepartementet at USA har henvendt seg til flere allierte, deriblant Norge, for å forhøre seg om muligheten for bidrag i Irak.

Danmark bidrar

Statsminister Erna Solberg (H) bekreftet på partilederdebatten i Arendal torsdag kveld at regjeringen har fått en anmodning om bistand fra USA.

– Den dreier seg om humanitært og militært utstyr. Det eneste aktuelle for Norge å bidra med, er humanitært. Vi er klare over at det er en humanitær krise. Regjeringen går inn for å se på hva vi kan bidra med av militært utstyr, som kan brukes til å levere humanitært utstyr, sa Solberg.

Danmark har allerede takket ja til å bidra med transportfly for å frakte nødhjelp og militært utstyr inn i området. Den danske regjeringen vil derimot ikke selv bidra med våpen eller militært utstyr til kurderne i Nord-Irak.

Storbritannia, USA og Frankrike har åpnet for å gi våpenstøtte til kurderne i Nord-Irak.

Kurdisk soldat i kamp med IS

HARDE KAMPER: Bildet viser en kurdisk soldat i kamp mot IS. Situasjonen i Irak er kraftig forverret etter jihadistgruppens fremmarsj i sommer.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Millioner på flukt

Etter at jihadistgruppen Den islamske stat (IS) begynte sine offensiver i Nord-Irak i sommer har den humanitære situasjonen forverret seg enormt. IS har tatt kontroll over storbyen Mosul, og siden lagt under seg en tredel av Irak. 1,2 millioner mennesker er drevet på flukt.

Noen av flyktningene, blant dem tusener av jesidier, rømte opp i Sinjar-fjellet da IS rykket inn i området. Fjellet skal nå i stor grad være tømt for folk, men de internt fordrevne står overfor en ny desperat situasjon når de skal forsøke å holde seg i live i byen Erbil i de kurdiske områdene av Irak.

– Denne situasjonen savner sidestykke og kom helt uventet, sa Redd Barnas programdirektør Aram Shakaram til NTB onsdag.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ