NRK Meny
Normal

Davud forteller om sitt hat til Kina

OSLO TINGRETT (NRK): Hovedmannen i terrorplanleggingssaken Mikael Davud, som aktor mener har vært på Al Qaidas treningsleir i Pakistan, forklarer seg i retten nå.

Arild Humlen og Carl Konow Rieber-Mohn

Arild Humlen (t.h.) og Carl Konow Rieber-Mohn er Mikael Davuds forsvarere.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Statsadvokat og aktor Geir Evanger

Aktor Geir Evanger (t.v.) og Espen Hanken er spente på hva Mikael Davud skal si i sin forklaring for retten.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Mikael Davud, som påtalemyndigheten mener er hovedmannen i saken, forklarer i retten nå om sitt hat til Kina.

LES: Disse er tiltalt for å ha planlagt terrorangrep mot Jyllandsposten

LES: Mener Davud fikk Al Qaida-opplæring

Hat mot kinesiske myndigheter

Davud er fra folkegruppen uigurene, fra Xinjang-provinsen i Kina. Han forteller at han i løpet av sin til på skoen utviklet et sterkt hat mot kinesiske myndigheter.

– I nord-Xinjang er det forholdsvis flere kinesere enn i sør. Vi hadde kinesere som våre nærmeste naboer, og siden vi bodde så nært dem opplevde vi diskriminering hele tiden. Det har preget hatet mitt, forteller han.

– Vi ble tvunget av lærerne til å bli venner med hankineserne. Vi var dog flere uigurelever som ikke gikk med på å bli venner med disse. Det var veldig mange slåsskamper i vårt nabolag.

– Vi har aldri vært frie

– Etter hvert begynte jeg å få kunnskap om vår egen historie. Spørsmålene kom om hvor vi kom fra siden vi var deres nærmeste naboer. Hvorfor var vi kommet under hælen deres, undret jeg. Jeg begynte å få tak i noe forbudt litteratur om vår historie, og noen av naboene våre begynte å fortelle om vår historie.

Han fortsetter med å fortelle at Turkestan, som er deres navn på Xinjang-provinsen, egentlig aldri har vært et fritt land.

– Vi har vært under mongolene, tartarene og mange forskjellige folk. Det har likevel vært oppstander og vi har klart å ta landet tilbake. Forskjellen med den kinesiske okkupasjonen er at de har tatt landet med list. De har sagt at de skal utvikle landet og hjelpe oss, og tatt det med list. Det er for oss veldig graverende, sier Davud.

En gang skal han ha spurt en lærer om hvorfor de ikke lærte om Turkestans historie.

– Læreren ble glad for spørsmålet. Han sa at Xinjang-provinsen egentlig het Turkestan, men at navnet var blitt forbudt. Han fortalte også at hvis noen visste hele Turkestans historie ville myndighetene skjule ham eller drepe ham. Han sa også at Xinjangs historie ikke blir undervist. Lærerne fikk begrenset kunnskap om temaet, men de fikk ikke lære det videre, forteller Davud i retten.

Opprør i hjembyen

Han forteller om et opprør som startet i hjembyen hans i 1989. Noen religiøse studenter skulle ha organisert en væpnet oppstand mot kineserne.

Dette vekket interesse hos Davud, og det gjorde sterkt inntrykk da kinesiske myndigheter hentet rundt 20.000 soldater og slo ned opprøret der rundt 300 studenter deltok.

– Det var svært mange han-kinesere som døde og det var blod som måtte vasket vekk fra gatene, men de oppga aldri nøyaktig hvor mange han-kinesere som ble drept i opprøret, sier Davud.

Vitneboksen

Vitneboksen der Davud forklarer seg i dag.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Studerte religion

Etter å ha sett opprøret forteller Davud at han fattet interesse for religiøse studier.

– Etter å ha sett dette opprøret våknet en lyst til å studere religion, og det ble en naturlig interesse for dette. Så langt hadde jeg bare studert vanlige fag, sier den tiltalte fra vitneboksen.

Han klarte derfor å overtale sine foreldre til å la han reise til en religiøs skole, madrassa. Skolen var hemmelig og stod opp mot myndighetene.

– Jeg fikk en læremester som jeg ble veldig glad i. Han hatet kommunistene sterkt fordi de hadde drept faren hans. Han underviste aldri dette hatet, men han kunne uttrykke det likevel. Han var veldig sarkastisk og skarp, og det var et tegn for oss ungdommene, la han til.

LES: Sier han ønsker Westergaard død

LES: – Al Qaida hadde en person i Norge i 2009

Ville sprenge Kinas ambassade

Davud har i tidligere politiavhør innrømmet at han ønsket å lage en bombe, og at denne skulle brukes til å sprenge den kinesiske ambassaden i Oslo. Han har sagt at han var den eneste som visste om at dette var det egentlige målet og at han kun utnyttet de to medtiltalte for å skaffe de ingrediensene han trengte for å lage eksplosiver.

Påtalemyndigheten mener Davud han kan knyttes til terrororganisasjonen Al Qaida. Aktor mener han har vært på treningsleir i Pakistan for å lære å lage sprengstoff, og at blant annet e-postutveksling og reisevirksomhet kan bevise kontakten.

Davud har tidligere sagt at han vært på bombeskole i Tyrkia, men nekter for å ha vært i Pakistan. Han har det siste året nektet å snakke med politiet.

Forsvarerne sier at det ville vært svært risikabelt for klienten å reise ditt fordi han kunne blitt utlevert til Kina hvis han hadde blitt pågrepet av politiet i Pakistan.

Terror mot Jyllands-Posten

Mikael Davud er sammen med Shawan Sadek Saeed Bujak og David Jakobsen tiltalt for å planlegge en terroraksjon mot danske Jyllands-Posten og avistegner Kurt Westergaard.

Tirsdag og onsdag forklarte Shawan Sadek Saeed Bujak seg i retten. Han har ikke erkjent straffskyld, men har innrømmet i politiavhør at han visste om planer om å angripe den danske avisa Jyllands-Posten. I retten innrømmer han at han ønsker tegneren Kurt Westergaard død, men nekter for at han ville gjort noe praktisk ut av det.

– Tro på meg det var bare snakk. Det var ord, og det kom ikke noen handling ut av det, sa han i Oslo tingrett.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger