MGPjr-deltaker: Barn trenger mer seksualundervisning

Melodi Grand Prix junior deltakeren Iris Abtahi (14) skrev i fjor brev til statsministeren hvor hun ba om mer og tidligere seksualundervisning i skolen.

Iris Abtahi

Iris Abtahi (14) mener det er for lite fokus på seksualundervisning i skolen og at den kommer for sent.

Foto: Kaspar Fuglesang / NRK

– Her kommer et brev fra en 13 år gammel jente som ikke har så mye makt, men vet at du har det, skriver Iris Abtahi i sitt brev.

Hun deltok lørdag i Melodi Grand Prix junior men det er mer en bare musikk som engasjerer henne.

Abatahi mener det er for lite fokus på seksualundervisning i skolen og at den kommer for sent.

Melodi Grand Prix junior deltakeren Iris Abtahi skrev i fjor brev til statsministeren hvor hun ba om mer og tidligere seksualundervisning i skolen.

– Vet dere ikke at det er mange unge som sliter med sine egne følelser fordi de ikke vet hvordan de skal takle dem? Vi må lære at det å være homofil, bifil og transseksuell ikke er unormalt, skriver hun i brevet til statsministeren.

– Det handler ikke bare om å lære om sex

Hun mener norske barn må lære mer om grensesetting, at de eier sin egen kropp, og at det ikke er unormalt å ha forskjellige seksuelle legninger. Dette for å forebygge mobbing og trakassering.

– Det å sette grenser, og at andre respekterer dem er utrolig viktig. Det er viktig å ha med seg, uansett om du er barn, ungdom, voksen eller gammel, sier Abtahi.

På skolen hennes har de bare hatt en time med helsesøster i 7. klasse ifølge Abathi. Da var temaet puberteten. Neste gang det blir noe seksualundervisning er i 9. klasse. Dette synes 14-åringen er for lite og for sent.

– Det må bli mer seksualundervisning, og det må gjentas minst en gang i året fra 6.–10. klasse, mener hun.

Fikk svar fra Erna

I februar i år fikk hun svar i form av et brev fra Erna Solberg.

– Jeg er helt enig med deg i at det du beskriver ikke er greit. Jeg er også enig i at kunnskap og god seksualundervisning er viktig for å forebygge mobbing og trakassering, skriver Solberg i svarbrevet til Abtahi.

Statsminister Erna Solberg

– Jeg er helt enig med deg i at det du beskriver ikke er greit, skrev Erna Solberg i svarbrevet til Abtahi.

Foto: Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor

Statsministeren henviste videre til dagens kompetansemål for seksualundervisning som i dag er knyttet til 7. og 10. trinn på barne- og ungdomsskolen, og at det grunnen til at undervisningen kommer i 7. og 9. klasse. Men statsministeren vil ta med seg Abtahis synspunkter videre.

Abtahi mener dette er for sent og håper brevet kan føre til endringer.

– Kanskje flere kan bli klar over at dette er et problem, og at det kan jobbes for bedre seksualundervisning og mer undervisning om grensesetting.

Statsministerens kontor ikke har besvart NRKs henvendelser om ytterligere kommentarer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger