Hopp til innhold

MGP: Kan ikke garantere at alle fikk stemt etter at problemet ble løst

Etter møtet mandag morgen er det fortsatt mange ubesvarte spørsmål for NRK-ledelsen. De går nå grundig inn i det tekniske for å finne ut hva som gikk galt. En av tingene de skal se på er om alle faktisk fikk stemt.

Ulrikke Brandstorp MGP 2020

Ulrikke Brandstorp vant finalen i MGP i Trondheim spektrum lørdag. NRK vet så langt ikke om alle fikk stemme på de fire gjenværende finalistene.

Foto: NRK

Mandag morgen var det samlet til møte om stemmekaoset på redaktør for underholdningsavdelingen Charlo Halvorsens kontor på NRK. Temaet var stemmekaoset som oppsto under lørdagens Melodi Grand Prix-finale.

– Det vi gjør nå, er å gå veldig grundig inn i alt som har med teknologi og stemmegivning å gjøre, rett og slett for å finne ut hva som gikk feil. Så tar det litt lengre tid enn formiddagstimene i dag, sa Halvorsen til NRK.

Han vil ikke utdype hvilke konkrete svar som kom, fordi de ønsker å være «skråsikre» før de går ut med noe.

– Så fort vi vet hva som gikk feil så skal vi gå ut med det til alle som vil høre på, og ikke minst artistene, sa han.

Da stemmesystemet brøt sammen under direktesendingen, var det en folkejury på 30 mennesker som avgjorde hvilke fire artister som gikk videre av de totalt ti finalistene. Dette gjorde du kun basert på studioversjonen av sangene, uten å ha sett liveshowet.

Skal se på om stemmegivningen var i orden lørdag

Lørdag kveld sa programleder Ronny Brede Aase fra scenen at stemmeproblemene var fikset da fire skulle bli til to artister.

Mange på sosiale medier skriver at de heller ikke fikk stemt senere i sendingen.

– Var det i orden da?

– Det er blant tingene vi skal sjekke ut, svarer Halvorsen.

Mandag morgen sa fungerende redaktør i underholdningsavdelingen i NRK Christina Rezk Resar at de hadde fått rapporter om at ikke alle fikk stemt, men at de ikke visste omfanget av det.

– Det jeg har fått beskjed om er at Norge har valgt sin vinner, at stemmene kom inn og at det var svært få som ikke kom gjennom, sa Resar.

Over 750 personer har sendt inn klager til Kringkastingsrådet etter finalen. Flere har krevd at får mulighet til å stemme på ny.

– Ulykksalig situasjon

Lørdag gikk Ulrikke Brandstorp til topps i Melodi Grand Prix. Finalen var tenkt å skulle bli tidenes MGP-finale for å markere at det er 60 år siden den første norske finalen. Men det skjedde ikke uten dramatikk.

– Det er en ulykksalig situasjon. Vi mener selv at vi har laget kanskje et av de beste Melodi Grand Prix-arrangementene på lørdag, så klarte vi å snuble i siste indre der med noe så viktig som avstemningen, sa direktør Halvorsen mandag.

Artistene har vært rasende etter stemmekaoset, og Halvorsen sier han har stor forståelse for at folk er lei seg og irritert.

– Vi er i samme båt, og vi er lei oss. Dette skulle ikke skjedd, sier han.

Direktøren kan ikke si sikkert når de har svarene på hvordan de tekniske problemene kunne oppstå, men håper at de har flere svar i løpet av dagen.

Resar sa mandag morgen at om det slik at NRK har gjort noe galt så skal de se på det.

– Men jeg blir overrasket om det var det vi endte med, sa hun.

Stig Karlsen, prosjektleder for MGP, sa søndag at det uansett er uaktuelt med en ny avstemning.

– Jeg forstår at det er et stort engasjement der ute, og at enkelte mener de ikke ble hørt. Men nå var det storfavoritten som vant. Ulrikke har vært en tydelig storfavoritt både hos bookmakerne og fansen. Hun har fått høye terningkast. Men jeg forstår at folk er opprørt. MGP er et show som skaper engasjement, sa han.

Stig Karlsen og Vibeke Fürst Haugen svarer på kritikken mot trøbbelet knyttet til stemmegivningen i årets MGP-finale

Stig Karlsen og Vibeke Fürst Haugen svarer på kritikken mot trøbbelet knyttet til stemmegivningen i årets MGP-finale

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.