metadon
Foto: Tone Iversen / NRK

Metadon

Oppsummert

40 mennesker dør årlig etter overdose av Metadon her i landet. Metadon er et kunstig fremstilt narkotikum og foreskrives til rusavhengige som er med i såkalt legemiddelassistert rehabilitering (LAR), men omsettes også på det illegale markedet.

 • KrF vil ha mer kontroll med metadon

  Kristelig Folkeparti vil ha strengere kontroll med såkalt legemiddelassistert behandling av rusmisbrukere. Det er et problem at metadon havner på det ulovlige markedet og setter liv i fare, sier nestleder Olaug Bollestad til Klassekampen.

 • Dømt etter at to-åring døde

  En foreldrepar i slutten av 20-årene er i Bergen tingrett dømt for uaktsomt drap på sin to år gamle sønn, men får ikke straff. Gutten døde i 2015 etter å ha fått i seg farens tabletter til bruk i legemiddelassistert rehabilitering av rusmisbrukere.

 • Skeptisk til LAR for gravide

  En ekspertgruppe vil ha strengere retningslinjer for legemiddelassistert rehabilitering (LAR) av gravide kvinner, skriver Aftenposten. Professor Jørg Mørland sier legemidlene som brukes «ikke kan frikjennes for å kunne gi skader på barnet».

 • LAR-behandling blir gjennomgått

  Helsetilsynet er klar over at det er svært ulik medikamentpraksis på «legemiddelassistert rehabilitering» (LAR) ved ulike sykehus i Norge. Helsedirektoratet er i gang med arbeidet med nye nasjonale retningslinjer.

 • Flertall sier ja til gratis heroin

  Et knapt flertall i Høyres programkomité går inn for å tillate forsøk med gratis heroin til de tyngste rusmisbrukerne. Flertallet ønsker dessuten å vurdere om fastleger kan dele ut gratis metadon, Subutex og andre preparater til rusavhengige, samt om det skal tillates røyking av heroin i sprøyterommene, skriver Aftenposten.

Metadon skulle redde liv og få ned antallet overdoser, men nå dør like mange personer av metadonoverdoser som av heroinoverdoser. Norske rusforskere er bekymret for utviklingen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger