NRK Meny
Normal

Mest åpne etat i 2013 - hard kritikk i år

Statens vegvesen ble kåret til beste etat på åpne offentlige data i 2013. Nå ser de selv svært alvorlig på kritikken om manglende åpenhet som Graver-utvalget i dag la frem.

Lars Aksnes, fungerende leder i Statens vegvesen

Fungerende vegdirektør Lars Aksnes i Statens vegvesen. Innfelt er to artikler fra deres egne hjemmesider. Den ene fra 2013, den andre fra i dag.

Foto: Ruud, Vidar / Skjermdump / NTB scanpix

Bakgrunnen for granskingen er VGs avsløring om at Statens vegvesen hemmeligholdt mer enn 1500 ulykkesrapporter etter dødsulykker på veiene siden 2005. Verken pårørende, politi eller domstolene fikk se rapportene.

Solvik-Olsen besluttet i mai 2014 å nedsette et uavhengig utvalg som skulle vurdere hvordan Statens vegvesen har praktisert offentlighetsloven. Utvalget som har gransket etaten opplevde selv at Vegvesenet holdt tilbake informasjon. De retter skarp kritikk mot en hemmelighetskultur som har utviklet seg i Vegvesenet de siste årene.

– Det var nokså spesielt og overraskende, sier advokat og tidligere statssekretær Berit Reiss-Andersen til NTB.

Åpenhetspris

Professor Hans Petter Graver har ledet utvalget, hvor blant annet Reiss-Andersen og trafikkmedisiner Inggard Lereim har vært med. Utvalget har ikke funnet klare brudd på lovbestemmelser, men kritiserer manglende åpenhet. Rapporten kan leses her.

lover fungerende vegdirektør Lars Aksnes et mer åpent vegvesen.

– Vi ser svært alvorlig på de svakhetene Graver-utvalget påpeker i sin rapport. Slik skal vi ikke ha det i Vegvesenet, sier Aksnes i en uttalelse på deres egne hjemmesider.

Kåringen i 2013 fant sted under Digitaliseringskonferansen. Daværende fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud delte ut prisen til vegdirektør Terje Moe Gustavsen. «Norges mest åpne etat» var en av kategoriene i Apps4Norge, en utviklerkonkurranse basert på åpne offentlige data.

Solvik-Olsen: - På høyeste alvor

Vegvesenet tar kritikk for arbeidet med rapportene i dag, og peker selv på følgende kritikk fra det offentlige utvalghet:

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP) mottok fredag morgen den uavhengige rapporten Graver-utvalget har utarbeidet om de hemmeligholdte ulykkesrapportene. Til høyre utvalgets leder, Hans Petter Graver.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

«dårlig styring og ledelse i arbeidet, og det har vært sviktende rutiner for evaluering og oppdatering av retningslinjer og praksis. Praksisen knyttet til åpenhet og deling av rapportene har blitt endret uten at det har vært forankret hos ledelsen eller hos aktuelle aktører og interessenter.»

På en pressekonferanse fredag, fikk samferdselsministeren overlevert rapporten. Han måtte blant annet svare på kritikk fra utvalget som ikke er sikre på at de har fått alle dokumenter under arbeidet med å granske etaten.

– Vi tar det som utvalget sier om manglende åpenhet på høyeste alvor. Vi må se på utvalgets rapport og hvilke konsekvenser det eventuelt skulle få, sier Ketil Solvik-Olsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger