Kleppa vil gi mer penger til helikoptersikkerhet

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa lover mer penger til forskning på helikoptersikkerhet etter den tragiske ulykka i Hardanger.

Magnhild Meltveit Kleppa

Samferdselsministeren vil gi mer penger til forskning på helikoptersikkerhet, men i dag går tankene til de etterlatte.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Mandag kveld styrta et helikopter med fem personer om bord inn i en fjellvegg i Ullensvang i Hardanger. Alle fem omkom i ulykka, som omtales som norgeshistoriens alvorligste.

For samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa er det en trist dag på jobb, og tankene hennes går først og fremst til de pårørende.

Tankene går til de pårørende

– Mine tanker går i dag til de nærmeste pårørende, de påkjenningene de må gjennom og lokalsamfunnene disse er en del av, sier Kleppa til NRK.

Fire havariinspektører fra Havarikommisjonen kom tirsdag til ulykkesstedet for å undersøke hendelsen. Arbeidet vil bli ekstra utfordrende siden ingen om bord kan fortelle hva som skjedde.

Kleppa vil ikke kommentere selve ulykka før Havarikommisjonen og Luftfartstilsynet er ferdige med sine undersøkelser.

– Det er altfor tidlig å kommentere selve ulykka. Det er svært viktig at politiet, Havarikommisjonen og Luftfartstilsynet får gjøre sitt viktige arbeid, sier hun.

Helikopterulukke i Ullensvang juli 2011

Bilder fra Forsvarets 330-skvardron viser stedet der heikopteret styrta. Fem personer omkom i ulykka.

Foto: 330-skvadronen

Gir mer penger

De siste 15 åra har helikopterselskapet Airlift, som leide ut helikopteret som styrta mandag, vært involvert i flere ulykker. Helikopterstyrten i Ullensvang er den femte Airlift-ulykka der liv går tapt. Til sammen 13 personer har omkommet i ulykker med Airlift-helikoptre.

Nå vil samferdselsministeren bevilge mer penger til å forske på sikkerheten i norsk helikoptertrafikk.

– Allerede i 2009 ble det oppretta et eget sikkerhetsforum for innenlands helikoptertrafikk. Jeg vet at de har bedt om midler til ei risikovurdering og eventuell oppfølging i forbindelse med 2012-budsjettet. De pengene skal på plass.

Venter rapport

Kleppa kommer til å følge nøye med på arbeidet som blir gjort i ulykkesområdet i dagene framover. Hun kommer til å få en rapport med forslag til oppfølging når Havarikommisjonen og Luftfartstilsynet er ferdige med arbeidet.

– Jeg vet at når havarikommisjonen og luftfartstilsynet er ferdige med sitt arbeid, så kommer de med en anbefaling til Samferdsdepartementet om ei eventuell oppfølging. Deretter vil vi se på hvordan vi skal håndtere det, sier hun til NRK.

Det er for tidlig å si når denne anbefalinga er klart. Kleppa understreker at Havarikommisjonen og Lufttilsynet nå må få konsentrere seg om arbeidet og bruke den tiden de trenger.

Helikopter vær

Det var lite vind og nedbør da redningsmannskapene kom til ulykkesområdet mandag kveld.

Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger