Hopp til innhold

Mer metangass i atmosfæren

Målinger fra Svalbard viser at det er mer metan i atmosfæren enn tidligere. Global oppvarming kan være årsaken.

Målestasjonen Zeppelin på Svalbard

NILU og Klif overvåker lufta i atmosfæren fra denne målestasjonen, Zeppelin, på Svalbard.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Selv om det totale utslippet av klimagasser gikk ned i 2008, og foreløpige utslippsberegninger for 2009 også viser nedgang, øker konsentrasjonen av gassen metan i lufta.

Permafrost som tiner er en av de mulige årsakene, og dermed kan klodens økte temperatur være forklaringen, ifølge seniorforsker ved NILU (Norsk institutt for luftforskning), Cathrine Lund Myhre.

Men forskerne er usikre, og det skaper bekymring.

– Vi har foreløpig ikke klart å finne ordentlig ut hva dette skyldes, sier seniorforsker i NILU (Norsk institutt for luftforskning), Cathrine Lund Myhre til NRK.no.

Har økt siden 2004

Metangassutslipp har mange kilder, og kan i tillegg til tinende permafrost komme fra våtmarker. Også landbruket er en stor kilde til metan i atmosfæren, faktisk den største kilden fra menneskelig aktivitet.

Fra 1997 til 2004 lå metannivået i atmosfæren stabilt. Siden 2004 har det økt. Hvorfor er uklart, ifølge Lund Myhre.

– Alarmerende

– Dersom årsaken er frigjøring av metan fra tinende permafrost og fra arktisk havbunn, er det alarmerende. Det vil kunne gi klimaendringene en selvforsterkende effekt, sier direktør Ellen Hambro, i en pressemelding fra Klif.

Sammen med NILU (Norsk institutt for luftforskning) overvåker Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) utslipp av 23 klimagasser og såkalte ozonreduserende stoffer, gasser som bryter ned ozonlaget, på Svalbard.

Lund Myhre forteller til NRK at NILU allerede jobber med å finne svar på metan-gåten, men at hun ikke vet når.

Trenger penger

– Hvis vi hadde hatt nok tid og prosjekter, kunne vi ha visst mye i løpet av et år, sier hun, og legger til at de søker om penger både fra EU og Norges Forskningsråd.

Metan sto i 2008 for åtte prosent av de norske klimagassutslippene.

CO2 er den klimagassen som bidrar mest til global oppvarming. Totalt har konsentrasjonen økt med mer enn åtte prosent siden målingene på Zeppelin begynte i 1988.

Tall fra 2007 viser at CO2-konsentrasjonen fortsatt øker med rundt 0,5 prosent per år.

AKTUELT NÅ