Menneskesmugler til NRK: – Vil bare hjelpe dem som flykter fra krig

Han selger «pakketurer» til asylsøkere som vil til Norge på Facebook og mener norske myndigheter burde hjelpe flere. – Vi utnytter ikke mennesker, vi hjelper dem bare å komme seg dit de føler ro og trygghet, sier en av menneskesmuglerne til NRK.

Chat med menneskehandlere

VIL BARE HJELPE: Denne mannen bak Facebook-gruppen «Reise til Europa fra Moskva» benekter at de bare ønsker å hjelpe mennesker som flykter fra krig. Norske myndigheter mener gruppen driver med kynisk utnytting av mennesker.

Foto: Skjermdump

– Hver dag hører jeg flyktninger fortelle historier som får steiner til å gråte.

Det sier en av menneskesmuglerne som tilbyr «pakketurer» til Norge via Russland på Facebook-gruppen «Reise til Europa fra Moskva».

For 5000 dollar per person tilbyr han og gruppen han jobber sammen med asylsøkere midlertidig visum i Russland og reise fra Moskva til grensen til Norge.

Barn under 10 år reiser gratis.

– Flykter fra en bitter virkelighet

– Målet med vårt arbeid er bare å hjelp de som flykter fra krig. De som drar til Europa for å søke asyl, flykter fra en bitter virkelighet i hjemlandet. De fleste er irakere, syrere og palestinere, skriver mannen til NRK på Facebook.

Facebook-side for menneskesmuglere

FACEBOOK: På denne Facebook-gruppen kan asylsøkere kjøpe turer til Norge og andre land fra Moskva.

Foto: Skjermdump

Norske og russiske myndigheter er havnet i en asylstrid der asylsøkere sendes frem og tilbake over grensen i Finnmark fordi ingen av landene vil ta imot dem.

– Jeg ber norske styresmakter om å hjelpe landene som opplever terror og undertrykking. De bør ta imot flyktningene, skriver mannen.

Ulike typer menneskesmuglere

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) sier at ikke alle menneskesmuglere er ute etter å utnytte andre mennesker.

Ann-Magrit Austenå

KRITISK: Generalsekretær i NOAS, Ann-Magrit Austenå.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Dette er alt fra mennesker som engasjerer seg ut fra et humanitært ønske om å hjelpe mennesker i trygghet til kyniske personer som tjener store penger på desperate menneskers situasjon, sier generalsekretær i NOAS, Ann-Magrit Austenå.

Menneskesmuglerne bak Facebook-siden har tidligere skrevet på siden at Norges grenser er åpne for alle og at alle som vil kan få oppholdstillatelse. Det er Austenå svært kritisk til.

– Hvis de ønsker om å hjelpe dem bør de kontakte norske myndigheter for å få riktig informasjon. Hvis ikke bare sender de folk til grensen uten å vite om de vil få komme inn, sier hun.

Personen NRK har vært i kontakt vil ikke kalle seg selv for menneskesmugler.

– Vi er ikke menneskehandlere. Vi utnytter ikke mennesker, vi hjelper dem bare å komme seg dit de føler ro og trygghet.

– Hvorfor informerer dere asylsøkere om at det er mulig å dra til Norge når norske myndigheter nå sender asylsøkere tilbake?

– Vi sender ikke folk til Norge lenger, men til Finland.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger