Hopp til innhold
Menneskerettsdomstolen
Foto: NRK

Menneskerettsdomstolen

Oppsummert

Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) ligger i Strasbourg i Frankrike. EMD er etablert i medhold av Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK).

 • Norge frikjent i barnevernssak av EMD

  Norge ble torsdag frikjent i én sak og dømt i en annen barnevernssak i Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) i Strasbourg. Norge ble frikjent i en sak som omhandler et tsjekkisk foreldrepar, men dømt i en sak som omhandler et norsk og slovakisk foreldrepar, skriver Dagbladet.

  Saken Norge ble frikjent i, er en mye omtalt sak som også nådde regjeringsnivå i Tsjekkia der den daværende statsministeren (nå president) Miloš Zeman i 2015 sammenlignet norsk barnevern med Nazi-Tysklands «Lebensborn»-program.

  Det tsjekkiske foreldreparet ble fratatt sine to barn og moren fratatt foreldreansvaret.

  EMD skriver at retten ikke finner grunnlag for at det var mangler knyttet til prosessen med plasseringen av barnet, og heller ikke at vedtaket om samværsopphør innebærer en krenkelse av moras menneskerettigheter.

  Foreldrene som vant fram, er norske og slovakiske statsborgere. Saken omhandler omsorgsovertakelse av barnet og påfølgende lite samvær mellom foreldre og barn.

  Her mener EMD at Norge har gjort seg skyldig i brudd på menneskerettighetene. Domstolen er enig i at omplasseringen av barnet var velbegrunnet, men mener at det norske rettsapparatet ikke vurderte alternativer eller arbeidet for familiegjenforening da barnet ble plassert i fosterhjem.

  (©NTB)

 • EMD har felt Norge i barnevernssak

  Norge brøt menneskerettighetene til en somalisk kvinne da hennes barns norske fosterforeldre fikk adoptere barnet mot hennes vilje, fastslår EMD.

  Det skriver Dagbladet. Dommen ble avsagt i storkammer.

  EMD har felt Norge i flere barnevernssaker de siste årene.

 • Norge dømt i to nye saker i EMD

  Barnevernet i Norge er nå dømt i to nye saker i Menneskerettsdomstolen i Strasbourg (EMD). Sakene omhandler henholdsvis omsorgsovertakelse, svært begrenset samvær og tvangsadopsjon.

  I den ferske dommen framkommer det at Norge har krenket retten til familieliv etter artikkel 8 i Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK).

 • Norsk barnevernssak i storkammer

  Den europeiske menneskerettsdomstolen skal behandle en norsk barnevernssak på nytt i storkammer. Saken handler om sønnen til en somalisk kvinne som kom til Norge som flyktning. Han ble plassert i fosterhjem i 2010 og adoptert bort mot morens vilje.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ