Mener Westerdals burde blitt anmeldt tidligere

Jette Christensen sier kunnskapsministeren bør forberede seg godt til høringen om Westerdals-skandalene. Hun er svært kritisk til at Dagens Næringsliv har avslørt pengejukset før departementet.

Jette Christensen (Ap)

REAGERER: Jette Christensen mener reaksjonene mot Westerdals burde kommet for lenge siden.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Arbeiderpartiets Jette Christensen mener det var på høy tid at Kunnskapsdepartementet anmeldte privatskolen Westerdals.

– Dette vitner om viktigheten av at Riksrevisjonen ba om en særskilt oppfølging av disse skolene. Denne oppfølgingen har vi ikke, og nå får vi konsekvensene av det, sier Christensen, som sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget.

Ba om oppfølging i 2013

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

ANMELDER: Tirsdag varslet Torbjørn Røe Isaksen om at Westerdals ville bli anmeldt og at de krever tilbake flere millioner kroner fra skolen.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Allerede i 2013 ba Riksrevisjonen om bedre oppfølging av private skoler som Westerdals. Christensen mener det er svært uheldig at det er Dagens Næringsliv i høst og på nyået har avslørt flere skandaler – før Kunnskapsdepartementet kom på banen.

– Skolen har både tatt ut ulovlig utbytte og de har krevd inn for mye skolepenger. Begge deler er alvorlig og kunne kanskje vært avverget om vi hadde hatt en særskilt oppfølging av disse skolene, sier Christensen.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier til NRK at de er i gang med å omorganisere tilsynsordningen.

– Tilsynet må bli bedre. Vi vil også komme med en lovendring for å gjøre loven klarere, sier statsråden.

Kritisert av flere politikere

Christensens partikollega Trond Giske kom tidligere i mars med skarp kritikk av kunnskapsministeren etter at DN avslørte at Westerdals hadde krevd opptil 70 millioner kroner for mye fra studentene sine over ti år.

En rekke studenter har i etterkant hyret advokatfirmaet DLA Piper, og krever å få pengene sine tilbake.

Tirsdag anmeldte Kunnskapsdepartementet Westerdals til Økokrim, og krever tilbake 28 millioner kroner for urettmessig statsstøtte.

Departementet beskylder skolen for å ha oppgitt falske opplysninger, noe de undersøkt i etterkant av Dagens Næringslivs avsløringer høsten 2015.

– Nå skal vi snart ha en høring, og jeg ser frem til å få belyst saken. Et av de viktigste spørsmålene vil bli hvorfor reaksjonen til departementet ikke kom før nå, sier Christensen.

Til NRK sier Røe Isaksen at de har planlagt endringer i tilsynsordningen lenge før de siste avsløringene.

Mener Røe Isaksen burde engasjert seg mer

Christensen mener likevel at Kunnskapsdepartementet burde reagert tidligere, og at slike avsløringer ikke bør komme i media først.

– Departementet viser en altfor lite fremoverlent holdning i dette. Torbjørn Røe Isaksen burde hatt et engasjement i å finne ut om det er lovlig det Westerdals driver med. Tvert imot ga jo departementet Westerdals ansvaret for å finne ut om det de driver med er ulovlig.

Nå sier hun at Kunnskapsministeren bør forberede seg godt til høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

– Det er alvorlig og bekymringsfullt. Ikke bare for departementet og Torbjørn Røe Isaksen, men for tilliten til utdanningssystemet.

Westerdals School of Communication

SKOLEN: Avsløringene rundt Westerdals er alle i tiden før skolen slo seg sammen med NITH og NISS i 2014.

Foto: Astrid Storkås

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger