Hopp til innhold

Ultralyden viste ingenting – var gravid med tvillinger

– Du har spontanabortert, var beskjeden Ann Elin Tønnesen fikk etter en ultralyd hos fastlegen. I virkeligheten var hun gravid med tvillinger.

Ultralydundersøkelse. Ann Elin Tønnesen.

I dag har Ann Elin Tønnesen tvillinger på to år. Men beskjeden fra fastlegen som ut ifra ultralyden mente hun hadde spontanabortert var vond å få.

Foto: Colourbox.com og privat

En graviditetstest viste at Ann Elin Tønnesen var gravid. Men da hun kom til fastlegen viste ultralydapparatet han brukte noe annet.

– Jeg la meg ned på benken, og da sa legen at han ikke så noe liv inne i magen. Han sa at jeg måtte belage meg på at jeg hadde hatt en spontanabort, sier Tønnesen til NRK.

Skuffet dro hun hjem og ringte mannen som var på Nordsjøen.

– Men jeg følte at noe ikke stemte og ringte gynekologen samme kvelden for å få en time så raskt som mulig. Jeg fikk komme inn to dager senere. Gynekologen så to bankende hjerter på ultralyden. Jeg var fire eller fem uker på vei med tvillinger, sier hun.

Gynekologen sendte Tønnesen tilbake til fastlegen for å ta blodprøver.

– Jeg var så glad over å være gravid med tvillinger at jeg blafret med ultralydbildet i ansiktet på legen og sa «jeg venter faktisk tvillinger, og du sa at jeg ikke var gravid».

I dag er tvillingene blitt to år gamle.

– Vondt å få beskjed om spontanabort

– Det var veldig vondt å få beskjed om at jeg hadde spontanabortert, men det var hyggelig å få beskjed om at jeg var gravid med tvillinger. Jeg synes ikke de bør ta ultralyd hvis de ikke har gode nok apparater til å gjøre det, sier Tønnesen som vanligvis stoler på legen.

– Normalt tenker jeg «ja vel, da er det sånn», hvis jeg får en beskjed fra legen. Men denne gangen følte jeg en bobling, og jeg følte meg gravid. Jeg ville ikke tro på fastlegen min, sier Tønnesen.

Hun mener at legen burde ha sagt at ultralydapparatet ikke alltid var til å stole på, eller ikke brukt det i det hele tatt.

– Når det er så tidlig i graviditeten så bør de kun bruke de nyeste ultralydapparatene eller det innvendige ultralydapparatet, sier Tønnesen.

Legen til Tønnesen bekrefter historien overfor NRK.

Advarer mot ultralyd hos fastlege

Marit Heiberg

Det bekymrer leder i Den Norske Jordmorforening, Marit Heiberg, at gravide går til allmennleger for å ta ultralyd.

Foto: Jordmorforeningen

Gravide kan ikke stole på ultralydundersøkelser gjort av allmennleger, advarer Jordmorforeningen og Gynekologiforeningen.

Over halvparten av dem som blir gravide betaler ekstra for flere ultralydundersøkelser enn den ene de har krav på, viser en rapport gjort av Kunnskapssenteret.

Det bekymrer leder i Den Norske Jordmorforening, Marit Heiberg. Særlig er hun bekymret for de gravide som velger å gå til allmennlege for en ultralydundersøkelse.

– Allmennpraktikere ute i allmennpraksis har i utgangspunktet ingen kompetanse på ultralyd, sier Heiberg. Hun legger til at de ikke bare trenger formell utdannelse, men også mye trening for å kunne se om alt er som det skal eller ikke.

Ingen krav om kurs

I dag er det ingen krav om kurs eller ekstrautdanning til allmennleger som utfører ultralydundersøkelser på gravide. Det har ført til at gravide har fått feil beskjed om fosterets tilstand, forteller Heiberg.

Marit Hermansen

Marit Hermansen som er president i Norsk forening for allmennmedisin mener at allmennleger har nok kunnskap til å utføre enkle ultralydundersøkelser.

Foto: Marit Gjellan / NRK

– Det har jo vært episoder hvor man har fått beskjed om at alt er i orden, og så viser det seg i ettertid at det har vært misdannelser, for eksempel. Eller at man får unødvendig bekymring fordi legen ikke helt klarer å tyde bildene, sier Heiberg.

Marit Hermansen som er president i Norsk forening for allmennmedisin mener derimot at allmennleger kan nok til å utføre enkle ultralydundersøkelser.

Hun forteller at det vanligste allmennlegene gjør når de skal bruke ultralyd på gravide er spørsmål ved blødninger, om det er liv, eller for å se om barnet ligger med hodet eller enden ned.

– Det er veldig enkle ting som man godt kan gjøre i allmennpraksis, sier Hermansen.

Hun mener allmennlegene dermed sparer spesialister for unødvendig arbeid og gravide for unødvendig bekymring ved å tilby ultralyd.


AKTUELT NÅ